Planlegg vårens hageprosjekter nå

Våren er en perfekt tid for planlegging av sommerens arbeid i hagen. Det kan være en god investering å bruke litt tid på å legge gode hageplaner.

Ønsker du forandring i hagen til sommeren, er det nå du bør gjøre forarbeidet. Er det fortsatt snø der du bor, fungerer denne som et blankt ark – man kan lettere se de store linjene i hagen og forestille seg ønsket resultat.

Ikke trenger det å bli særlig kostbart heller. Med en liten porsjon motivasjon, tid og tålmodighet kan de fleste anlegge en dam eller bygge en skjermvegg på egenhånd.

I boka Lag hageanlegg loser SINTEF Byggforsk deg sikkert og forskriftsmessig gjennom byggeprosessen trinn for trinn.

Anerkjente løsninger
Boka er en samling beskrivelser av mindre byggearbeider i hagen. Materialet er basert på anerkjente løsninger i Byggforskserien, og gjør deg i stand til å styre unna de vanligste fellene man gjerne går i når man setter i gang med hageprosjekter på egen hånd.

– Dette er velprøvde løsninger som vi har god erfaring med, noe som gir ekstra sikkerhet for at løsningene fungerer godt i praksis, sier fagredaktør og seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Jan Krohn.

Det har også vært et pedagogisk poeng å vise noen av prosessene gjennom aktiv bruk av fotografier i boka.

– Vi har valgt å konsentrere oss mer om byggtekniske problemstillinger og mindre om blomster og planter, understreker Krohn.

For folk flest
Lag hageanlegg er først og fremst ment som en veiledning og inspirasjonskilde for alle som ønsker å legge ned en egeninnsats i hagen sin. Dette er arbeid man ellers gjerne må betale dyrt for å få utført.

– De fleste tiltakene kan utføres av "folk flest". Noen tiltak, som for eksempel oppføring av støttemurer med tunge steinmaterialer, større gravearbeider og mer kompliserte støpearbeider, vil det som regel være aktuelt med profesjonell hjelp med egnet utstyr for å utføre, sier Krohn.

I tillegg til økt trivsel og en bedre og mer variert utnyttelse av tomta, kan man oppnå økonomiske fordeler som verdiøkning av boligen ved å oppgradere hagen. Lag hageanlegg er et nyttig hjelpemiddel, ikke bare for hageentusiasten. Også profesjonelle anleggsgartnere, murere, snekkere, arkitekter, studenter og andre vil finne mye nyttig stoff her.