Hengepil i rekkehushage

Jeg har en enkel avlang rekkehushage (bredde ca 5m) hvor jeg ønsker å skape flere små rom v.hj.a. høye planter. Hengepil er en favoritt, men har sett at de kan bli veldig høye. Kan hengepil kuttes i toppen når de har nådd ønsket høyde, slik at de ikke blir et problem for naboen? Har du forslag til andre trær/planter som ikke blir mer enn 2-2,5 m, eller som kan kuttes i den høyden? Bor en mil nord for Jessheim, som er H4-område

Hilsen Vivi-Ann Heisholt

Hei Vivi-Ann

Hengepil er veldig fint, men dessverre går det ikke an å plante et tre som blir stort og holde det nede. Da vil det fort bli stygt og vokse helt ut av fasong.

Her er noen forslag til hva du kunne gjøre for å skape rom:

* Kjøp et "sauegjerde" (med store "ruter") i den lengden du trenger og form det slik du vil at "veggen" skal være. Kjøp halvstore epletrær og bind disse i form inntil gjerdet. Etter en kort tid, har du en vårblomstrende skillevegg som bærer frukt om høsten.

* Hvis du kjøper f.eks. en Kornell (Sibir- eller Brokbladet) og planter de i passe avstand, kan disse bli veldig fine område-delere, hvis du klipper de eller stammer de opp.

* Hvis du kan få tak i f.eks. 2 stk høye Søylebarlind (vintergrønn), kan disse settes et stykke fra hverandre og la duftene klatreplanter (f.eks. erteblomster) få fylle et armeringsnettet som du setter opp mellom de.

* HENGEPIL - det finnes flere typer Hengepil/selje, men den som er mest hardfør er Salix caprea "pendula". Den blir ca. 1,5 - 2 m høy og har hengende grener. Vokser sakte, så greit å kjøpe i nesten passe høyde.

* Har du en fuktig tomt, kunne du prøvd Bambus (H4), men siden den sprer seg, må den plantes i et bunn-løst kar på et relativt fuktig sted.

Det er flere trær og busker som kunne vært fine, men med en liten hage, hvor du ønsker mange rom, vil du fort bruke opp mye av plassen på buskenes/trærnes bredde. Hvis du kunne fått fatt i et "Humle-hjul" (ser ut som en paraply uten stoff) kunne du plantet Humle og fått et eget lite lysthus ut av det! Det ville vært kjempeherlig!

Som du skjønner, det er mange muligheter og jeg ønsker deg lykke til med valgene og hagen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen