php

Fare for mange hytteskader i vinter

På grunn av den harde og kalde vinteren – og at det i deler av landet er kommet uvanlig mye snø, kan føre til at mange hytter kan få store skader denne vinteren. Vi merket også svært mange skader på hytter i fjor vinter.

I år som i fjor blir det sikkert mange vannskader. Det har vært lange perioder med svært lave temperaturer, og dersom man ikke har tatt sine forhåndsregler, er det fare for at mange oppdager mye elendighet når de kommer inn i hyttene sine. Det er også rapportert om mange hytter som faktisk har brutt sammen på grunn av store snømengder – og at de er tatt av snøras.

Meldingen vi brakte fra Sirdal nylig om at en hytteeier måtte engasjere en gravemaskin for å fjerne all snøen, er et eksempel. Mer enn 2 000 kubikkmeter snø måtte vekk før mildværet satte inn. Hvis ikke var faren stor for at hytta ville bli smadret av tyngden. Hadde man kun brukt spade, ville hytteeieren hatt beskjeftigelse en stund.

Det vi ellers får mange rapporter om, er at det går snøras på steder hvor det aldri tidligere er registrert ras, i alle fall ikke i nyere tid. Dette med plassering av hytter i forhold til vær og vind – og fare for snøras – er derfor viktig. Det har vært en storstilt utbygging av hytter i fjellet de senere årene – og det kan nok være at noen har tatt litt lett på nettopp disse problemstillingene.

Når det gjelder vannskader i hytter, ble skadeantallet tredoblet i fjor i forhold til året før. Skadene er størst i de største og mest påkostede hyttene.

Mange har sikret seg ved at det står varme på i hyttene – og at det i tillegg er varme i vannrørene (som koples inn når temperaturen er under null). Men forsvinner strømmen – og det kan lett skje i stormfulle vinterdager – ja, da er man ille ute om man da ikke har stengt hovedvanntilførselen til hytta og tappet ut vannet som ligger i rørene.

Et annet problem er at det kan ta lang tid før skadene oppdages. Da kan følgeskadene bli dramatiske.