Mange unge får betalingstrøbbel

Foreldre og skole må lære barna bedre økonomistyring for å unngå at de får betalingstrøbbel når de flytter hjemmefra, mener Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Hver tiende person under 30 år klarer ikke å betale regninger ved forfall, viser en undersøkelse.

Samtidig som 10 prosent av dem under 30 år sier at de ofte eller av og til ikke klarer å betale regningene, sier de at de klarer seg bra med den inntekten de har. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for FNO.

– Mye tyder på at unge ikke klarer å styre egen økonomi, sier utredningsleder Hilde E. Johansen i FNO.

Hun mener at foreldrene og skolen i større grad må på banen for å bidra til at de unge får innarbeidet gode vaner for å få god økonomistyring.

Fristelser

For mange er det å flytte hjemmefra og etablere seg på egen hånd en vanskelig overgang fra en skjermet familietilværelse, mener hun.

– Enda tøffere blir det hvis man mangler kunnskap om hvordan man skal styre privatøkonomien. Det er mange fristelser og lett å miste oversikten, sier Johansen.

Å påta seg økonomiske forpliktelser hører med til voksenlivet. Derfor må de unge lære seg de rette holdningene til pengebruk, mener Johansen. Ikke bare foreldrene, men også skolen har et ansvar:

– Personlig økonomi bør være et obligatorisk fag allerede på ungdomsskolenivå, sier hun.

– Bruk budsjett

Den økonomiske oppdragelsen varierer sterkt. Noen foreldre snakker med barna om økonomi og lar barna få lommepenger slik at de kan lære seg å prioritere selv, mens andre foreldre ikke lærer barna om personlig økonomi. Ifølge Johansen er det ingen oppskrift på hvordan foreldrene best kan gi barna opplæring i økonomi.

– Det er viktig at barna lærer seg å spare, hvordan de kan få pengene til å vare lenger og hvordan de kan sette opp et enkelt budsjett, sier Johansen.