Norsk møbelfront i Berlin

Tyskere handler norske møbler for nærmere en halv milliard kroner årlig. Nå reiser en rekke norske produsenter til Berlin for å kapre en enda større andel av landets møbelkunder.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Utstillingen "Norwegen Jetzt! Möbel und Beleuchtung", eller "Norge Nå! Møbler og belysning", åpner dørene 2. oktober, i forbindelse med kongeparets kommende statsbesøk til Tyskland og Berlin. Åstedet er det severdige Felleshuset i den Nordiske Ambassaden i Berlin, som hvert år tar imot titusener av besøkende til sine nordiske utstillinger.

Arrangementet, som har sitt utspring i "Norske Sittemøbler" som nettopp ble vist i Oslo, holder åpent til og med 2. november. Her vises det beste av norsk møbeldesign. I alt 27 møbler fra 13 produsenter vil bli å finne på utstillingen, i tillegg til 3 møbelprototyper og 3 lamper fra den dyktige norske lampeprodusenten Northern Lighting.

- Denne utstillingen er viktig for norske produsenter fordi den åpner døren til et gigantisk møbelmarked. Dessuten setter den norsk design inn i en kontekst som er med på å profilere Norge som et interessant og spennende land, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.

Milliardeksport

I fjor lå den totale norske møbeleksporten på 3,1 milliarder kroner, og omkring 15 prosent av eksporten gikk til Tyskland. Eksporten til Tyskland har økt med nesten 9 prosent det siste året, og nå er det flere norske produsenter som peiler seg inn på det store og lukrative tyske markedet.

- Vi merker en økning i interessen for Tyskland blant norske møbelprodusenter. I 2005 var Ekornes, Hjellegjerde og Stokke de eneste norske bedriftene med stand på den internasjonale møbelmessen i Køln, året etter deltok sju produsenter. I 2007 var hele 13 produsenter til stede, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri, som med sitt design-/eksportprosjekt, insidenorway.no, prøver å være døråpner for norske møbelbedrifter i utlandet.

Norsk og eksklusivt

Sundet forteller at norske møbler lenge har vært kjent for høy kvalitet, og at de nå i økende grad også oppfattes som eksotiske og eksklusive. For eksempel har det internasjonale motehuset Dolce & Gabanna gjentatte ganger kjøpt sofaer fra møbelprodusenten L.K.Hjelle i Møre og Romsdal til sine showroom og butikker. I Dolce & Gabannas tyske butikker er det sofaen "Tipo" de fornemme kundene slapper av i mens de sjekker ut det siste på motefronten.

Powered by Labrador CMS