Advarer mot å bruke privat id for jobben

Datatilsynet er kritisk til at kommuneansatte må bruke personlig ID for å utføre arbeidsoppgaver for kommunen. Løsningen er å innføre egne ansattsertifikater.

Datatilsynet har de siste årene mottatt mange henvendelser fra kommuneansatte som reagerer kraftig på at man må bruke personlig verktøy som MinID for å utføre arbeidsoppgaver for kommunen. Dette kommer blant annet fram i et høringsdokument fra 2011.

– Innlogging med MinID krever blant annet at man må oppgi eget personnummer. Når arbeidsoppgaven er å rapportere for en offentlig virksomhet, er dette problematisk i forhold til personvernet, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Datatilsynet mener dessuten dette er en uheldig rolleblanding.

– Det er viktig å skille de kommunalt ansatte som privatpersoner og som offentlige tjenestemenn, sier Thon.

Egne sertifikater
Problemet kan enkelt løses ved hjelp av elektroniske ansattsertifikater. Dette mener Commfides, et norsk selskap som utsteder kvalifiserte sertifikater for elektronisk identitet for alle offentlige tjenester i Norge.

– Ansatte i kommunen kan bruke sertifikatene for å autentisere seg og logge seg inn mot ulike offentlige tjenester, som Altinn, Nav, Skatteetaten og Helsenett, sier Kjell Olav Skogen, daglig leder i Commfides.

– Ansattsertifikater identifiserer både personen og virksomheten den ansatte opptrer på vegne av, sier Skogen.

Han mener ansattsertifikater vil være standard om noen år.

– Stadig flere ønsker slike sertifikater. Ikke bare ansatte i kommunene, men også fagforeningene, kommunenes ledelse, og ikke minst Datatilsynet, sier Skogen.

Bedre sikkerhet
På den nye versjonen av den offentlige ID-porten, er ansattsertifikat fra Commfides en av innloggingsmulighetene.

– Ved siden av å etablere en ryddigere juridisk relasjon ved elektronisk rapportering, har ansattsertifikater flere andre fordeler. Et ansattsertifikat er en kvalifisert e-ID på høyeste nivå som gir mulighet for kryptert og sikker elektronisk kommunikasjon, sier Skogen.

På nettstedet signeringsporten.no kan man lese mer om trygge e-løsninger.

– Administreringen av ansattsertifikater er svært enkel, og kommunen har full kontroll over rettighetene dersom en ansatt slutter eller flytter på seg internt, sier Kjell Olav Skogen.