Nye tragiske boligbranner

Norge har de siste to årene hatt de laveste branndødsfallene på flere tiår Men så langt i januar 2013 har ni mennesker omkommet etter branner. I tillegg er en person fortsatt savnet. Fortsetter det slik vil dette bli et tragisk år.

I de siste to årene har vi hatt det laveste antallet branndødsfall her til lands siden registreringen startet i 1966. I fjor omkom 39 personer, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det er mange årsaker til at det brenner. Men vi ser at faren for branner øker til lavere temperaturen blir. Mange branner skyldes feil med ildsteder eller piper – eller at man fyrer feil og for hardt. Branner kan skyldes levende lys som glemmes, men en stor brannårsak skyldes også feil på det elektriske anlegget eller på elektriske apparater.

Ofte brenner det i gamle hus, men vi ser også at branner kan oppstå i helt nye og moderne hus. Det kan skyldes prosjekteringsfeil eller byggefeil. Nylig oppsto brann i et helt nytt bolighus i Stavanger. Familien skulle prøvefyre sin nye peis. Følgen var at det oppsto brann. Etter det Byggeindustrien får opplyst er det nå innført fyringsforbud i alle husene som er ført opp i dette boligfeltet. Undersøkelser er satt i gang for å finne årsaken til brannen.

Familien har kun bodd i huset i åtte måneder. Det hører med til saken at den samme familien opplevde en overforsvømmelse i huset like etter at de flyttet inn. Da måtte gulvet rives opp slik at et nytt kunne legges.

Byggeindustrien vil komme tilbake til hva som egentlig gikk galt i Stavanger. Det er veldig viktig å bringe frem kunnskap om hva som skjer i slike saker. Det er viktig å vite årsak både for dem som prosjekterer, for leverandørene og for den som bygger.

Folk må stole på at det er sikkert å bo i hus om de er gamle eller nye.