DNB Markets: Nå snur det i norsk økonomi

Kraftig oppbremsing i norsk økonomi, høyere arbeidsledighet, dårligere lønnsoppgjør og fall i boligprisene. Slik går det om spådommene til DNB Markets slår til.

Norsk økonomi fortsetter å gå i utakt med omverdenen, også når utviklingen ser ut til å snu i de andre industrilandene. Men samtidig som man ser stadig flere lyspunkter i Europa og USA, ser de svært gode tidene ut til å være i ferd med å avta her hjemme, ifølge DNB Markets. Men om virkningene vanligvis forbindes med stor dramatikk, venter seniorøkonom Kjersti Haugland at norsk økonomi kommer til å gå inn for en myk landing om to-tre års tid.

– Vi tror veksten og høykonjunkturen i norsk økonomi kommer til å avta sakte de neste årene, fordi vi mister de to viktigste driverne bak veksten vi opplever nå, sa Haugland da hun la fram økonomiske prognoser for perioden fram mot 2016 onsdag.

Veksten i boligprisene når toppen neste år og kommer til sette fart nedover helt til boligprisene synker. Det samme vil skjer med oljeprisen, som er så viktig for norsk økonomi. Den skal synke og ligge på 98 dollar fatet i 2016.

Rask nedkjøling
Allerede i år venter DNB Markets at veksten i fastlandsøkonomien kommer til å synke fra anslagsvis 3,5 prosent i fjor til ventelig 3 prosent. Årsaken er at tempoet i oljeinvesteringene, som er den viktigste motoren i norsk økonomi nå, skrus ned og på lengre sikt stopper helt. Med på nedturen følger boliginvesteringene, som hittil har vært svært høye på grunn av økt kjøpekraft, stor etterspørsel og konstant stigende priser de siste årene.

– Boliginvesteringene var på 7,5 prosent i fjor, og vi venter en svak nedgang i år til 7 prosent. Men så vil investeringen avta i full fart, sa Haugland.

Dempet press i økonomien kommer til å føre til økt arbeidsledighet og dermed svakere lønnsoppgjør. Det er i det minst positivt for den andre delen av vår todelte økonomi: eksportnæringen kommer til å oppleve bedre kår når markedene ute tar seg opp og temperaturen synker i petroleumssektoren.

Eksportørene fortviler
Likevel må de tradisjonelle eksportbedriftene belage seg på at det blir betydelig verre, før det blir bedre. En liten vekst i fjor snus til det verre i år, i en slik grad at Haugland mener det kommer til å svekke veksten i fastlandsøkonomien merkbart.

I år og neste år står eksportnæringen overfor et trehodet troll:

– Eksportnæringen sliter i stadig større grad med det blodfattige markedet i Europa, økende forskjeller i kostnadsnivå og en sterk krone som vi venter skal styrke seg ytterligere det neste halvåret, sa Haugland.

Men så: «På samme måte som eksportørene er taperne i dagens situasjon med høy veksttakt hjemme og lav veksttakt ute, vil de dra nytte av at den norske veksttakten dempes parallelt med en opphenting ute. Da kan konkurranseevnen bedres igjen, ettersom presset på den norske kronen trolig vil avta, og lønnsoppgjørene blir mer moderate», heter det prognosen.