- Energisektoren er motoren i norsk økonomi

- Norge står overfor et tidsskille i utvikling av energiressursene, både globalt, regionalt og nasjonalt, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund på dagens pressekonferanse.

NHO har valgt Oppdrag Energi som tema for årskonferansen som går av stabelen kommende onsdag.

- Tilgang på energi til akseptable priser er selve drivkraften i den globale velferdsutviklingen. Derfor trenger verden mer energi, sa Skogen lund.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund poengterer at Norge må oppfylle ambisiøse planer for reduksjon av klimagassutslippene fram mot 2050.

NHO mener løsningene krever en stor omlegging av energisystemene med lavere klimagassutslipp fra mer effektiv energiproduksjon og energibruk. De mener for mange av beslutningene om energiforsyning, fornybarsatsing, energieffektivisering og nettutbygging tas isolert.

Balansert utnyttelse
- Vi har i energipanelet utviklet næringslivets helhetlige energipolitiske plattform og på NHOs årskonferanse "Oppdrag Energi" vil vise frem spesielt tre områder hvor mulighetene ligger: tilgangen på fornybar energi skaper industrielle muligheter, å være en energibank for Europa, samt at Norge kan bli en global teknologileverandør, sier Skogen Lund.

Kraftoverskudd
Både i Norge og i Norden forventes det et overskudd av fornybar kraft de neste årene. Gjennom det norsk-svenske el-sertifikat markedet vil det bli bygget 26,4 TWh ny fornybar kraft innen 2020. NHO mener bruken av det kommende kraftoverskuddet er et tema som er for lite diskutert og problematisert.

- Et kommende overskudd kan brukes til utvikling og utbygging av norsk kraftintensiv industri. Dette vil kunne føre til betydelig ekstra verdiskaping og eksport, og etablering av nye arbeidsplasser, sier Skogen Lund.

Hun viser til at dagens kraftintensive industri bruker 30 TWH. Hele aluminiumsindustrien fordelt over Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge bruker om lag 20 TWh, altså noe mer enn det kraftoverskuddet vi venter oss i 2020.

Norske vannkraftmagasiner kan skrus av og på i løpet av svært kort tid. Derfor kan disse fungere som et balanserende element, som en energibank for Europa, mener NHO.

- I tillegg til vannkraft, er gass et godt balanseelement. Gasskraftverk kan produsere når vinden ikke blåser, når sola ikke skinner, og når en i tillegg erstatter gass med kull, vil man oppnå store miljøgevinster gjennom reduserte utslipp, sier Skogen Lund.