Slottstaket skinnende nytt

Statsbygg har ferdigstilt det nye taket på Slottet i Oslo, og i dag har det vært offisiell markering av at taket er nytt, tett og dekket av skinnende kobber.

Sluttkostnaden for arbeidet er foreløpig ikke klar, men ser ut til å bli betydelig mindre enn kostnadsrammen på 116,7 millioner kroner som ble bevilget av Stortinget.

- Vi i Statsbygg jobber nå mot en sluttsum på 90,4 millioner kroner, sier prosjektleder Oddvar de Brucq.

- Vi er stolte av det arbeidet som er gjort. Taket er ferdig, men det gjenstår noe etterarbeid etter tak-over-tak-konstruksjonen. Dette vil bli tatt på våren og forsommeren, forteller de Brucq.

Tak-over-tak
For å kunne gjennomføre rehabiliteringen ble det satt opp et midlertidig, frittstående tak som hvilte på åtte pilarer utenfor slottets vegger. Taket har hindret at det har regnet inn på Det kongelige slott i rehabiliteringsperioden og har gitt gode arbeidsforhold for dem som har jobbet med utbedringen. Denne stålkonstruksjonen med den enorme plastduken over er nå fjernet. Det gjenstår imidlertid noe arbeid i de områdene hvor pilarene har vært festet i bakken, og det er dette som vil bli gjort i 2013. Les mer om tak-over-tak-konstruksjonen

Slottstaket ble ikke rehabilitert under den forrige oppussingen av Slottet på slutten av 90-tallet, men en utbedring var nå påkrevet. Taket var lekk, og fuktighet hadde gitt råteskader både i bordtaket og bærende konstruksjoner.

Mindre råte
– Omfanget av råteskadene var mindre enn fryktet. Ikke veldig mye mindre, men i en skala vi ble positivt overrasket over, forteller prosjektlederen.

Dette er gjort på det 2200 kvadratmeter store slottstaket:

fjernet gamle kobberplaterutbedret råteskaderetterisolert takethevet taket for å bedre utluftingreparert rupanellagt ny takpapplagt to lag med isolasjon i kryss for å unngå kuldebroerlagt vindsperre, luftsjikt, ny rupanel og folielagt et toppdekke med kobberstøpt og montert et nytt støpejernsrekkverkutbedret tekniske anlegg

Utbedringen av taket forventes å gi betydelig energiinnsparing. Arbeidene ble startet i mai 2011.

- Arbeidet er gjort innenfor planlagt tid og til en pris under kostnadsrammen, sier de Brucq.