Charter-tur til fremtiden?

Nordic Built er et nordisk initiativ opprettet for å framskynde utviklingen av bærekraftige byggekonsepter. Programmet er initiert av Nordisk Ministerråd og vi i Skanska har signert programmets charter, som uttrykker 10 prinsipper for framtidens bygde miljø.

Kim Robert Lisø

Regiondirektør Skanska Teknikk

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Dette har vi gjort sammen med en lang rekke aktører i den nordiske byggenæringen. Vi i byggenæringen er en viktig del av løsningen på klimautfordringene, og vi oppfordrer alle aktører til å forplikte seg nå, rett og slett ved å signere charteret!

Reduksjon av klimagassutslipp og nye løsninger for klimatilpasning og energieffektivisering er nødvendig. Det er også betydelige kommersielle gevinster ved å velge grønne, miljøriktige løsninger, den viktigste drivkraften for utvikling er dermed til stede. Nesten 80 % av de bygningene vi ser rundt oss i dag, vil fortsatt stå her i 2050. Det er med andre ord i den allerede eksisterende bygningsmassen at det er størst potensial for energieffektivisering. Stortingsmeldingen om bygningspolitikk slår fast at klimagassutslipp og energibruk i bygg skal reduseres kraftig. Regjeringen vil blant annet skjerpe energikravene i byggteknisk forskrift til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020. Det er et ambisiøst mål, og de mest ambisiøse aktørene vil kunne drive utviklingen fremover. Regjeringen la nylig fram mål for energieffektivisering i bygg frem mot 2040, med virkemidler som i følge Olje- og energidepartementet vil gi 15 TWh redusert energibruk i bygg i 2020.

Stadig flere aktører i vår næring ser at de er tjent med, bokstavelig talt, å øke egen kompetanse innen energieffektivisering i bygg. Vi i Skanska ser gode forretningsmuligheter i grønne prosjekter, og ønsker å være en pådriver i utviklingen. Vi ser Nordic Built charteret som en mulighet til å forsterke og tydeliggjøre våre mål for omverdenen. Prinsippene i charteret er i tråd med våre verdier, våre ambisjoner og våre forretningsplaner. Vi har derfor signert Nordic Built Charter, ikke som en juridisk forpliktelse – men som en forpliktende ambisjon!

Nordic Built er en arena hvor du finner likesinnede samarbeidspartnere, og kan forsterke og tydeliggjøre ditt engasjement. Charteret nedfeller 10 prinsipper for planlegging, prosjektering og utførelse av bygd miljø og infrastruktur. Nordic Built-programmet henger også på en god måte sammen med stortingsmeldingen om bygningspolitikk, og ikke minst strategien for Bygg 21. Vi i Skanska vil derfor spesielt utfordre Kommunal- og regionaldepartementet og Olje- og energidepartementet til å signere. Dette kan bidra til å akselerere deres egne mål om en bærekraftig utvikling. Dere bør gå foran som pådriver og forbilde. Det skulle mildest talt bare mangle.

Charter-turen til fremtiden kan bestilles og signeres her.