Riksrevisjonen: - Svak koordinering av forskningspolitikken

- Kunnskapsdepartementet benytter i for liten grad virkemidlene det har til å koordinere forskningspolitikken, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Riksrevisjonens undersøkelse av Kunnskapsdepartementets koordinering av forskningspolitikken ble overlevert Stortinget 8. november 2012.

Det tverrdepartementale arbeidet med nasjonale forskningsstrategier har i begrenset grad vært koordinert av Kunnskapsdepartementet, og har heller ikke blitt drøftet i departementenes forskningsutvalg (DFU).

- Dette svekker oppfølgingen av hovedprioriteringene i forskningspolitikken, sier Kosmo i en pressemelding.

Kunnskapsdepartementet har ikke budsjettmøter med departementene for å drøfte de overordnede forskningspolitiske prioriteringene i statsbudsjettet, og heller ikke i DFU skjer slike drøftelser.

Forskningsrådets budsjettforslag skal bidra til å sikre helheten i forskningspolitikken. Detaljstyring fra departementene begrenser fortsatt Forskningsrådets muligheter til dette.

- Kunnskapsdepartementet må ta ytterligere grep for å sikre mer koordinerte styringssignaler overfor rådet, sier riksrevisoren.

Selv om Kunnskapsdepartementets oppfølging av forskningssamarbeidet med EU vurderes som god, viser Riksrevisjonens undersøkelse at det er behov for tydeligere rådgivning fra Forskningsrådet om prioriteringene. Utviklingen i det europeiske forskningssamarbeidet innebærer økende finansieringsutfordringer.

- Departementet bør derfor i større grad sikre at dette forsknings-samarbeidet blir inkludert i budsjettdiskusjonene med øvrige departementer, avslutter riksrevisor Jørgen Kosmo.

Statsråden ser Riksrevisjonens undersøkelse som nyttig i arbeidet med den kommende forskningsmeldingen og har igangsatt oppfølging av flere av anbefalingene.