Åtte års fengsel for mordbranntiltalt sunnmøring

En mann i 30-årene er dømt til åtte års fengsel for å ha tent på flere hus i Ålesund-området, mens en mann i 20-årene er dømt til fengsel i tre år.

De to må også betale millionbeløp i forsikringserstatning.

Ingen omkom i brannene, som skjedde mellom 2006 og 2010, men begge de to er dømt etter den såkalte mordbrannparagrafen.

I dommen fra Sunnmøre tingrett er dessuten en mann som var sjåfør da ett av husene ble påtent, dømt til fengsel i ni måneder, hvorav fem måneder betinget, skriver Sunnmørsposten.

Mildere enn påstand

Alle dommene er mildere enn hva aktor la ned påstand om. For hovedmannen ba statsadvokat Magne Nyborg om ni års fengsel. Mannen eier begge de påtente hybelhusene i Ålesund og på Vatne.

«Til tross for at han kjente til at husene var bebodd, har han latt seg styre av egne økonomiske behov. Man har altså å gjøre med en mann som gjentatte ganger på en bevisst kynisk måte har prioritert egen økonomisk vinning foran faren for andres liv og helse», heter det i dommen.

Erstatning

De tre er ikke ilagt sakskostnader, men må betale drøyt 7 millioner kroner i erstatning til IF Skadeforsikring. Mannen i 30-årene må dessuten betale om lag 3,7 millioner kroner til Gjensidige Forsikring og DNB Skadeforsikring.

Mannen som ble dømt til den mildeste straffen, har erkjent at han medvirket til brannen på Vatne, ifølge NRK.

De to øvrige tiltalte har nektet straffskyld.