JM med grønt løft

JM ønsker å overgå dagens miljøkrav til nye boliger. Alle selskapets nye prosjekter skal resultere i boliger som er 25 prosent mer energieffektive enn myndighetskravene.

– Vi gjør et grønt løft og tror forbrukerne verdsetter initiativet. Satsingen imøtekommer kundenes ønsker for kvalitet, økonomi og klimavennlighet, sier markedsdirektør Kjell Kvarekvål i JM, som er en av Skandinavias aller største boligleverandører JM har også tidligere levert lavenergiboliger i enkeltprosjekter, men nå har selskapet besluttet kun å bygge lavenergiboliger som er minst 25 prosent mer energieffektive enn dagens myndighetskrav for nye boliger. JM innførte standarden for alle nye prosjekter allerede i mars. Beslutningen gjelder alle prosjekter som startet ny prosjektering i mars i 2012. Unntaksvis vil prosjekter som allerede tidligere har oppnådd bygge-/rammetillatelser fra tidligere kunne bli lansert i markedet innenfor myndighetskravene, men ikke med full ny JM-standard.

– Tidsriktig og attraktivt
– Vi er stolte av dette klimabidraget og føler oss samtidig helt sikre på at dette er noe boligkjøperne ønsker. Lavenergihus er miljøriktig, mer fremtidsrettet og gir lavere oppvarmingsutgifter. Selv om boligen blir noe dyrere, vil boligkjøperen oppleve at merkostnadene er inntjent etter bare få år, sier Kvarekvål.

Han understreker at også myndighetenes krav til energieffektivitet kommer til å øke med årene. JM ønsker å ligge i forkant av denne utviklingen.
Prognosesenteret støtter JMs markedssyn.

– Både bevisstheten og betalingsviljen knyttet til energieffektivitet vil tilta i boligmarkedet. Høy energieffektivitet betyr klimavennlige boliger. Det vil folk allerede betale for - og vi tror andelen vil øke, sier Bjørn Birkeland, administrerende direktør i Prognosesenteret.

Balansert regnestykke
Kvarekvål presiserer at regnestykket for boligkjøperne balanseres av at JM i kraft av sin størrelse oppnår gode innkjøpsbetingelser og arbeider strukturert og langsiktig med å redusere byggekostnader. Offentlige tilskudds- og incentiveordninger forsterker dette bildet.
– JM Norge har nær 50 års erfaring med å bygge hus folk trives i. Det har selskapet tenkt å fortsette med. De nye lavenergiboligene med blant annet bedre isolering, bedre vinduer og effektive oppvarmings- og ventilasjonsløsninger gir jevnere temperaturfordeling i boligen. Trekk fra vinduer og langs gulv er minimert. Ventilasjonen sørger for ren og filtrert luft til alle oppholdsrom. I sum gir dette bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader, mener Kvarekvål.

Nye oppvarmingsløsninger
I tillegg til balansert ventilasjon med varmegjenvinning blir alle boligene utstyrt med nye oppvarmingsløsninger.

– Med et godt klimaskall er varmetapet redusert til et minimum. For å redusere energibruken ytterligere, er det viktig å forsyne tappevannsbehovet med alternativ energi. For leiligheter i blokk med tilknytningsplikt for fjernvarme blir alt oppvarmings- og tappevannsbehov basert på fjernvarmen. Der det ikke er fjernvarme blir sentralen byttet ut med en varmepumpe som trekker varmen opp fra grunnen (bergvarmepumpe). I eneboligene har JM valgt en varmesentral som produserer alt varmtvannet ved hjelp av en varmepumpe. Restvarmen i avkastluften blir overført med varmepumpe til varmtvannsberederen. Anlegget har ingen utedel og avgir dermed ikke støy til omgivelsene, legger Kvarekvål til.