Nå må sokkelstreiken stanses

Arbeidsgiverne varsler lockout for å få slutt på sokkelstreiken og stenger ned all produksjon av olje og gass fra midnatt natt til tirsdag. Bakgrunnen er at regjeringen skal gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Det burde regjeringen gjort for lengst.

Vi har dessverre hatt alt for mange streiker i år. Mange av dem har vært helt uforståelige. Dårlig håndverk blant forhandlerne, riksmegleren og svake statsråder må ta sin store del av skylden for alle konfliktene.

Det har vist seg ofte at det blir problemer så snart man begynner å diskutere prinsipper.

– Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få en slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens landsforening (OLF) til NTB.

Streiken blant ansatte på olje- og gassinstallasjonene på norsk sokkel har vart i tolv dager og har påført selskapene anslagsvis 2,3 milliarder kroner i rene tap og tapt inntjening, ifølge Nedreskår.

– Vi er i en fullstendig fastlåst situasjon, hvor arbeidstakerne krever tariffestet pensjonsordningen sin, et krav vi ikke har mandat til å etterkomme. Vi vil aller helst at de revurderer vårt tilbud, som innebærer et lønnstillegg på over 5 prosent, men om det ikke skjer ønsker vi at myndighetene griper inn med de virkemidlene de har til rådighet, sier Nedreskår.

Det eneste som kan få slutt på konflikten i Nordsjøen er at regjeringen straks griper inn.