Nasjonalbiblioteket utvider

Statsbygg har fått i oppdrag av Kulturdepartementet å bygge ut Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

Oppdraget består av to deler, både nytt automatlager og nytt sikringsmagasin. Automatlageret er klart til byggestart, mens det for sikringsmagasinet skal utarbeides et forprosjekt, melder Statsbygg.

Ved å gjennomføre de to prosjektene parallelt kan Statsbygg effektivisere arbeidet når det gjelder styring, erfaringsoverføring og ressursbruk. En samtidighet med Arkivverkets etablering av Norsk Helsearkiv på Tynset gir ytterligere synergier.

- Her kan de to institusjonene benytte den siste teknologien innenfor sine ansvarsområder.  Vi er svært tilfreds med oppdragene, sier avdelingsdirektør Geir Hagehaugen.

Automatlageret

Nasjonalbiblioteket trenger større lagringskapasitet grunnet forventet tilvekst av materiale de neste 20 årene. Automatlagre er plasseffektive og sikre, samtidig som de er arbeidstidsbesparende i bruk. Prosjektet har en kostnadsramme på 139 millioner kroner, og er planlagt ferdig første kvartal 2014.

Nytt sikringsmagasin

Det nye magasinet skal bygges som en del av Nasjonalbibliotekets samlede fjellanlegg, og inkluderer nye lokaler for et digitalt sikringsarkiv. Forprosjektet skal også utrede ulike muligheter for å bevege seg innendørs mellom de eksisterende fjellanleggene.

Statsbygg eier og forvalter hele bygningsmassen til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. I tillegg til et nytt digitaliseringsbygg som sto ferdig i fjor, finnes også de unike sikringsmagasinene - fjellmagasinet, digitalt sikringsmagasin og nitratfilmlageret, samt Nordens største automatlager for bøker, Nasjonalbibliotekets audiovisuelle verksted og et medielaboratorium.