Frarår konsesjon i Markbulia

NVE frarår at det gis konsesjon til økt regulering i Markbulia og bygging av nytt Einunna kraftverk i Folldal kommune i Hedmark.

Hovedbegrunnelsen er negative virkninger for det nasjonalt viktige kulturlandskapet i Einunndalen, og for verdifullt naturmangfold, melder NVE.

Glommens og Laagens Brukseierforening har sammen med Østerdalen Kraftproduksjon AS søkt om konsesjon til økt regulering i Markbulia og bygging av nytt Einunna kraftverk.

Det er søkt om tre ulike alternativer for tilleggsregulering: 7, 9 eller 10 m oppdemming i forhold til i dag. Alternativene vil etter søkers beregninger utbringe mellom 47,7 og 57,7 GWh ny, fornybar energi. Det er også søkt om oppgradering av 22 kV kraftledning til 66 kV kraftleding fra nytt Einunna kraftverk til Alvdal transformatorstasjon.

Store deler av Einunndalen er definert som et nasjonalt viktig kulturlandskap. En viktig grunn til dette er at det fortsatt foregår utstrakt, aktiv setring i området. Området som blir påvirket ved økt regulering inneholder også en rekke verdifulle naturtyper og plantearter. Seterdriften i Einunndalen er en forutsetning for både opprettholdelsen av kulturlandskapet og naturtyper og arter som er knyttet til beitepåvirkning.

Sett i en større sammenheng mener NVE at også småskala reiselivsvirksomhet og friluftsliv i Einunndalen er viktige interesser som bør ivaretas. Markbuliområdet ligger ellers i randsonen for Knutshø villreinområde. Norge har et internasjonalt ansvar for å ivareta villreinens leveområder.

NVE anser at alle de tre omsøkte alternativene for økt regulering i Markbulia vil ha negative virkninger for allmenne og private interesser som er større enn den samfunnsmessige nytten av kraftproduksjonen.

NVE mener at avbøtende tiltak ikke kan redusere de negative virkningene på en slik måte at tilleggsreguleringen kan aksepteres, og frarår at det gis konsesjon til tilleggsregulering i Markbulia.

Bygging av nytt Einunna kraftverk uten tilleggsregulering er ikke fremmet som et selvstendig alternativ. NVE bemerker likevel at de ikke ser vesentlige konflikter knyttet til et slikt alternativ. De har vurdert søknaden om bygging av ny 66 kV kraftledning til Alvdal, ser heller ikke nevneverdige negative virkninger av denne.

Olje- og energidepartementet vil stå for den videre saksbehandlingen.