Betenkt over boligstatsråd

Administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom er betenkt over meldingene om at det foreslås en egen boligstatsråd.

Nylig forelå rapporten fra et hurtigarbeidende boligutvalg i Arbeiderpartiet.

– Her kan man finne mye spennende lesning, og mye av dette kan vi gi vår tilslutning til. Men når utvalget foreslår å etablere en egen boligstatsråd, må vi si at vi blir noe betenkte, sier Askjer.

–Dette smaker av kvikk fiks og "populisme". En samlet BAE-næring har lenge argumentert for at flest mulig av myndighetsområdene knyttet til næringen skal samles under ett departement. Dersom man får en egen boligstatsråd, blir det enda en kokk i det store BAE-kjøkkenet - og antageligvis enda mer søl, mener Askjer.

Han peker på at den årlige igangsetting av boliger synes å svinge nøyaktig i takt med konjunkturutviklingen.

– Særlig i de store byene ser vi stor variasjon i boligbyggingen. Et mulig synspunkt vil være at tilbud og etterspørsel fungerer omtrent som det skal. Når man imidlertid ser på prisutviklingen for boliger, særlig i de store byene, er det god grunn til å tro at etterspørselen og behovet er langt større enn tilbudet. Selv de mest forsiktige prognoser for befolkningsvekst tilsier at takten for boligbygging er for lav. Det er derfor bred enighet om at noe må gjøres. Hva som må gjøres, har så langt ikke blitt like klart, påpeker Askjer.

Regjeringen har bebudet både bygningsmelding som boligmelding.

– Meldingene har så langt latt vente på seg og politikken er følgelig like svevende, for ikke å si fraværende, sier Askjer.

- Jeg håper og tror at regjeringen raskt kan manne seg opp til å fremme bygningsmeldingen for Stortinget slik at vi kan få forutsigbare rammer og handlingsrom som legger til rette for ansvarlig steds- og byutvikling over det ganske land, legger han til.

Les hele Arbeiderpartiets rapport her