Vil ha raskere konsesjonsbehandling

NHO roser det regjeringsoppnevnte Energiutvalget, men ønsker å få på plass en mer effektiv konsesjonsbehandling.

- NHO er fornøyd med at det regjeringsoppnevnte Energiutvalget peker på potensialet for økt verdiskaping basert på norske energiressursene, sier NHO-sjef John G. Bernander i en pressemelding. 

- Men det er nødvendig med en raskere og mer effektive konsesjonsbehandling. Dette gjelder spesielt etter at el- sertifikatene nå er innført, legger han til.

Bernander mener utvalget har gjort en solid jobb ved å trekke frem både utfordringer og muligheter som energisektoren står overfor.

- Det er nå opp til Regjeringen å sørge for gode rammevilkår som får utløst potensialet, sier Bernander.

NHOs Energipanel la nylig frem en rapport som støtter opp under utvalgets innstilling om bedre tilrettelegging for økt verdiskaping i energisektoren.

- Vår rikelige tilgang på energi er et konkurransefortrinn som industrinasjonen Norge må utnytte. Det er klimavennlig å produsere energiintensive produkter med norsk vannkraft. Vi må derfor hindre karbonlekkasje og norske myndigheter må utnytte de muligheter som EUs regelverk gir for kompensasjon for indirekte CO2 kostnader i vannkraftprisen, sier Bernander.

- Klimautfordringen gjør det enda viktigere å ha en helhetlig energi-, klima- og næringspolitikk, til beste for Norge og for Europa, understreker Bernander. - De kommende Stortingsmeldingene om energi og klima må sees i sammenheng.

Men NHO mener innstillingen fra Energiutvalget svekkes av at petroleumsvirksomheten er unntatt.

- Til tross for navnet ga ikke regjeringen et helhetlig mandat. NHOs Energipanel peker på at både norsk vannkraft og norsk gass gir et viktig bidrag til klimaløsning for Europa. Ikke minst er dette sentralt når Europa trenger balansekraft til sin nye vindkraft og solenergi.

NHO er enig med Energiutvalgets vurderinger om:

At klimautfordringene og EUs energi- og klimapolitikk setter rammene.At energieffektivitet, mindre fossil og mer fornybar energi gir økt behov for fleksibilitet.At et kraftoverskudd følger av økt energiproduksjon og økt energieffektivisering.At Norge både må øke sin kraftutveksling med utlandet og øke produksjonen av kraftintensive produkter.

- Lavutslippssamfunnet trenger dynamikken i energinæringene og den tilknyttede leverandørindustrien slik at konkurransedyktig teknologi o