Halvorsen overtar Lysbakkens departement

Audun Lysbakken (SV) trekker seg som statsråd. Kristin Halvorsen (SV) skal bestyre Barne- og likestillingsdepartementet inntil man finner en erstatter.

Lysbakkens avgang får følger for statsrådskabalen

SV sto parat til å legge ny statsrådskabal så snart Audun Lysbakken ble valgt til ny partileder. Nå mangler det viktigste kortet i kabalen.

Partistrategene må dermed tenke nytt om hvem som skal representere partiet i regjering og hvilke departementer SV skal bestyre. En plan var etter alt å dømme lagt, men mandagens dramatiske statsrådsorti sørger for at denne nå har havnet i skuffen.

SV-kilder har overfor flere medier slått fast at forskningsminister og partiveteran Tora Aasland er på vei ut av regjeringen. Videre skulle Erik Solheim få avlastning som miljøvernminister for igjen å kunne konsentrere seg fullt ut om utviklingspolitikken. Kristin Halvorsen var ment å fortsette som kunnskapsminister og samtidig overta ansvaret for forskning og høyere utdanning, en kombinasjon hun til nå har funnet å være for omfattende til å forene med partiledervervet.

Som ny partileder skulle barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken skifte beite til et mer prestisjefylt departement, mens den påtroppende nestlederen Inga Marte Thorkildsen skulle inn som ny statsråd. Ifølge Klassekampen var planen å gjøre Lysbakken til miljøvernminister, mens Thorkildsen skulle overta hans jobb i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Nå er det meste i spill på nytt.

Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen skal være statsråd Barne- og likestillingsdepartementet i tillegg til Kunnskapsdepartementet, sa Jens Stoltenberg da han møtte pressen på Slottsplassen mandag etter et ekstraordinært statsråd.

Audun Lysbakken kunngjorde tidligere på dagen at han går av som barne- og likestillingsminister etter selvforsvarssaken. Han ønsker fortsatt å stille til valg som SV-leder under partiets kommende landsmøte.

I regjering

Fram til nå har tradisjonen vært at alle de tre partilederne i de rødgrønne regjeringspartiene også sitter i regjeringen, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener man vil finne måter å organisere dette på selv om Lysbakken blir valgt til SV-leder uten å være statsråd.

– Jeg er helt sikker på at vi kan fortsette samarbeidet mellom de tre partiene i regjering. Uansett hvem SV velger som leder, vil vi finne gode måter å organisere dette på, sier statsministeren.

Vil ikke spekulere

Stoltenberg ønsker ikke å kommentere om han fortsatt hadde tillit til Lysbakken fram til SV-statsråden trakk seg mandag.

– Han tok selv kontakt og ba om lov til å fratre. Det gir ikke mening å spekulere om alt annet, sier Stoltenberg.

Han understreker at han har satt stor pris på samarbeidet med Lysbakken.

– Han har fått utrettet mye, blant annet innen barnevernet. Han forlater ikke norsk politikk, men går tilbake til Stortinget, sier statsministeren, som ikke ønsker å spekulere på om det er mulig med en retur for Lysbakken som statsråd på et senere tidspunkt.

Departementenes ansvar

Statsministerens kontor er fortløpende blitt orientert om utviklingen i saken fra Lysbakken, sa Stoltenberg og understreker at det er det enkelte departements ansvar at rutiner, lover og regler følges.

– Ansvaret ligger hos den enkelte statsråd, og i tillegg kontrollerer også Riksrevisjonen departementene, sier Stoltenberg.

Audun Lysbakken viste til at gjennomgangen som departementet har foretatt har avdekket systematiske regelbrudd som skal ha foregått i flere år, da han begrunnet sin avgang tidligere mandag.

Stoltenberg mener at det ikke er noe grunnlag for å tro at det finnes tilsvarende saker med brudd på habilitetslovgivningen og tilskuddsordningen i andre departementer.

– Vi kjenner ikke til noen tilsvarende saker, sier Stoltenberg, som understreker at det ikke er noe galt for statsråder å være inhabile.

– Det uheldige i forbindelse med Reform-saken er at han ikke erklærte seg inhabil, sier han.

– Respekterer beslutningen

Statsministeren ønsker ikke å ta stilling til om det var riktig av SV-statsråden å gå av, og understreker at det er den enkelte statsråds ansvar å foreta en slik vurdering.

– Jeg respekterer beslutningen, men vil ikke gå inn på vurderinger av sakene som gjorde at han ville gå. Det er ikke meningsfylt at jeg skal vurdere enkeltheter. Det er hans ansvar å foreta den vurderingen, sier Stoltenberg.

Statsministeren kan foreløpig ikke si noe om når en ny barne- og likestillingsminister vil være på plass.

– Vi har ikke fastsatt noe nøyaktig tidspunkt, men det ligger i kortene at Kristin Halvorsen ikke skal styre dette departementet, så det får vi komme tilbake til, avslutter Jens Stoltenberg.