Målet om landbruk over hele landet nådd

Nesten 400 kommuner over hele landet har minst 20 jordbruksforetak. Professor Reidar Almås ved Bygdeforskning konkluderer med at regjeringens mål om landbruk i hele landet er nådd.

Ifølge en undersøkelse Nationen har gjort, har 421 av landets 429 kommuner jordbruksforetak. Til tross for nedleggelser, har nærmere 300 av kommunene mer enn 50 bønder.

Professor Reidar Almås ved forskningsstiftelsen Bygdeforskning sier at selv om tallet på bønder i de enkelte kommunene ikke alene er nok til å slå fast om målet er nådd eller ikke, kan vi konkludere med at målet om landbruk i hele landet er nådd i dag.

– Det at næringen har en så stor utbredning, viser at landbruk er svært viktig for mange bygder, og at landbruket er den viktigste distriktsnæringen her i landet. Overføringene til jordbruket er viktig for både sysselsetting og skatteinngang i mange kommuner, sier Almås.

Det er totalt 46.400 bønder i Norge i dag.

Professoren sier at så lenge en beholder et landbruk i de kommunene som alltid har hatt et landbruk, så vil han si at målet om landbruk i hele landet er oppfylt. Han er imidlertid ikke sikker på om vi kan si vi har landbruk i hele landet om 10-15 år.

– Jordbruksmiljøet er sårbart og nedleggingstakten høy mange steder. Flere som har 70-tallsfjøs sliter med å klare å ta steget opp og fornye driftsapparatet, og driften går gjerne fram til neste generasjonsskifte. Målet om landbruk i hele landet er det mest sårbare målet i landbrukspolitikken, sier Almås.