God start på et nytt år

For mange bedrifter har starten på det nye året vært bra. Som det går frem av den konkursoversikten som bygg.no presenterer hver uke, er det selvsagt bedrifter som ikke klarer seg. Vi har også opplevd noen store konkurser i byggenæringen de to første ukene av 2012.

Men slik er livet. Kan man ikke drive lønnsomt blir det til slutt konkurs.

For vår del i Mediehuset Byggeindustrien har vi hatt en meget god start på et nytt år – og de tilbakemeldinger vi får tyder på at de aller fleste bedriftene i byggenæringen i Norge har velfylte ordrebøker nå ved årsskiftet. Uværet har herjet – og det har gitt enda flere oppdrag.

Nå synes det også å komme en erkjennelse hos myndighetene om at noe drastisk må gjøres for å sikre land og folk. Vi tror at det i årene som kommer vil bli investert store beløp i nettopp infrastrukturen.

Ellers har politikerne også oppdaget at vi har en boligkrise. Det at Arbeiderpartiet setter ned et boligpolitisk utvalg lover godt. Det er også kommet en erkjennelse blant politikerne om at man ikke hele tiden kan vedta nye påbud som i utgangspunktet kan virke tilforlatelige, men i sum blir alle disse nye reglene så kostbare at vanlige folk ikke lenger har råd til å kjøpe en bolig. Mange utbyggere kvier seg også for å starte prosjekter på grunn av de økte kostnadene.

Håpet er at man i hovedstadsområde også kan få et mer edruelig forhold til markagrensa. Da vil man kunne utnytte arealer til utbygging på tomter som dag oppfattes som hellige. Det vil skaffe mange nye boligsøkende en rimelig bolig. Dette kan også være det tiltaket som kan bremse den sterke prisøkningen vi har hatt på boliger i Oslo-området de siste årene.