Ingeniørpriser delt ut i Ivar Holands navn

Hvert andre år deler fib (federation international du beton) ut "Achievement Award for Younge Engineers" i de to klassene Research og Design. I år ble prisene delt ut i Ivar Holands navn.

Ivar Holand (1924-2000)

Professor dr.techn Ivar Holand er en av Norges virkelig store skikkelsen innen betongfaget.

Han var selve ambassadøren for norsk betongteknologi, og var involvert i en rekke spenstige og ikke minst samfunnsnyttige prosjekter. Han var også delaktig i flere utredninger.

Han ble blant annet av regjeringen oppnevnt som leder i regjeringens sakkyndige utvalg for snuoperasjonen etter "Alexander L. Kielland"-katastrofen, han var prosjektleder for SINTEFs assistanse til Statoils undersøkelsesutvalg etter havariet av Sleipner-plattformen i 1991.

Gjennom karrieren mottok han flere høythengende utmerkelser. Han mottok Statoils forskningspris for 1992 for hans bidrag til utviklingen av konstruksjonene i Nordsjøen. Han ble æresdoktor ved Chalmers tekniske högskola (Göteborg), medlem av Ingenjörsvetenskapsakademien (Stockholm) og Æresmedlem i Norsk Betongforening samt tildelt Den Kgl. Norske St.Olavs Orden, Ridder av 1. Klasse.

Holand ble utdannet som sivilingeniør i bygningsfag ved NTH i 1948 og var knyttet til NTH og SINTEF mesteparten av sin yrkeskarriere. Han ble utnevnt til professor i statikk i 1963 og hadde stillingen til han gikk av for aldersgrensen i 1991. Han var også leder for SINTEFs Forsknings-instituttet for cement og betong (FCB).

Prisene blir hver gang delt ut "In memory of" en kjent og kjær ingeniør. Denne gangen ble prisene delt ut i den kjente norske betongnestoren Ivar Holands navn. Prisene ble delt ut på fib-symposiet i Praha i juni.

Tor Arne Hammer er medlem av komiteen som deler ut prisene, og han forberedte minneinnlegget om Ivar Holand. Hammer ble selv forhindret til å holde selve innlegget, som ble holdt av Tor Ole Olsen.

Prisene ble i år sponset av Dr.techn.OlavOlsen, Statens vegvesen og SINTEF Byggforsk.

Det er Norsk Betongforening som forbereder søknader for norske kandidater. Tidligere har Stein Atle Haugerud fra Dr.techn.OlavOlsen fått prisen.

Prisene i år gikk til Oscar Ramón Ramos Gutierrez fra Spania i klassen “design” og Juan Sagaseta Albajar fra Storbritannia i klassen “research”.

Det var mer enn 30 meget gode søkere til prisene, deriblant to norske; Klaartje de Weerdt og Max Milan Loo.