Flomfaren over for denne gang

Faren for nye, alvorlige flomskader er over i denne omgang, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Vannstanden er på vei ned i elver og vassdrag på Østlandet.

– Flommen er ikke over, men nedbørsprognosene de nærmeste dagene gjør det riktig å si at flommen er i ferd med å avta, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland i NVE.

Søndag morgen lå vannstanden i Mjøsa 14 cm under maksimumsnivået fra torsdag og 6 cm lavere enn dagen før.

– Med dagens nedbørprognoser vil vannstanden i Mjøsa fortsette å synke i dagene framover. I Vorma, i Glomma nedstrøms Vorma, i Øyeren, og i Glomma nedstrøms Øyeren ventes vannføringen og vannstanden å avta sakte de nærmeste dagene, heter det i en melding fra NVE.

Kongen på befaring
Iført solide slagstøvler besøkte kong Harald lørdag flere flomrammede familier i Sel kommune i Gudbrandsdalen.

– Det er viktig ikke bare å se, men også snakke med dem som er rammet, sa kongen. I Otta sentrum fikk han med egne øyne se skadene flommen har gjort og snakke med folk som fremdeles er evakuert.

Kongen tok seg god tid til å prate med de flomrammede familiene. Og at de satt pris på kongens besøk var det ingen tvil om.

– Det er flott gjort av kongen at han tar seg tid til å hilse på folk og se på elendigheten. Det setter vi pris på, sa Trygve Haugstulen, som sammen med kona Kari fikk et minnerikt møte med kongen.

Samhold
– Vi setter umåtelig stor pris på at kongen kom på besøk. Det er en bekreftelse på at kongen er oppmerksom på at vi har hatt noen tøffe døgn. Og ikke minst er det verdifullt at kongen får se hvordan naturen har herjet og får møte folk som er rammet, sier ordfører Dag Erik Pryhn (Ap) i Sel kommune.

Kommunen var sterkt rammet også under den forrige storflommen i 1995.

– Det er ingen tvil om at det er gjort større skader denne gangen, sier Pryhn.