- Jernbaneverket må ta ansvaret for forsinkelser i togtrafikken

Spekter mener at staten gjennom Jernbaneverket må ta et entydig ansvar for punkligheten i togtrafikken, og foreslår at det opprettes en ordning hvor staten erstatter kundene for økonomiske tap som følge av togforsinkelser – både i person- og godstrafikken.

- Regjeringen skal ha ros for å satse på investeringer og fornyelser i jernbanenettet, men dersom vi ikke finner tiltak som gjør at vi samtidig får økt fokus på daglig drift og vedlikehold, står vi i fare for at ”kua dør mens gresset gror”, sier Lars Haukaas administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter

Ved å gi Jernbaneverket et entydig ansvar for punktligheten i det norske jernbanenettet mener Spekter at vi vil oppnå økt driftsfokus på dagens infrastruktur og økt punktlighet for togene.

- Det er jernbaneverket som sitter med alle nøklene for å løfte punktligheten og påliteligheten i togtrafikken: De forvalter infrastrukturen, de godkjenner rutene, de operer trafikkstyringen og de kan stille krav til togselskapene. Da må det være slutt på dagens forhold med ansvarsfraskrivelser og ”skylddeling” mellom Jernbaneverket og togselskapene ved forsinkelser. Jernbaneverket må ta helhetsansvaret og handle deretter, sier Haukaas.

Spekter har derfor sendt brev til Samferdselsdepartementet med to konkrete forslag som vil gi Jernbaneverket sterke incitamenter for økt punktlighetsfokus.

- Mer punktlige tog vil gjøre kundene mer fornøyde og stimulere til økt bruk av toget. Dette vil derfor være en rimelig investering i jernbanen som et framtidig transportmiddel, sier Haukaas.

Spekters forslag til Samferdselsdepartementet:
1. Legge et entydig ansvar for punktligheten i det norske jernbanenettet til Jernbaneverket, ved å presisere dette i etatens instruks

2. Sammen med Jernbaneverket og de største togselskapene utformet et enkelt kompensasjonssystem, og deretter å innføre en prøveordning med økonomisk kompensasjon fra Jernbaneverket, via togselskapet til den berørte kunden.