Nye lover mot svart arbeid og boligspekulasjon

Pensjonsreformen, som gir alle over 62 år som har hatt en viss minimumsinntekt rett til å pensjonere seg, trer i kraft. Det gjøres samtidig i en rekke andre endringer i reglene for pensjon og skatt.

Selv om pensjonsalderen senkes, ønsker politikerne at vi skal jobbe lengre. Både pensjon og skattesystemet innrettes mot dette.

Mer skatt for velstående
Neste år blir det skatteøkning for velstående pensjonister med årlig pensjon over ca. 320.000 kroner. Samtidig øker boligverdiene kraftig for mange. Velstående pensjonister med høy pensjon og nedbetalt bolig kan få en merkbar skatteøkning.

Trygdede og pensjonister har hittil sluppet med 3 prosent trygdeavgift. Fra 2011 øker den til 4,7 prosent. Samtidig erstattes særfradraget for alder med et nytt skattefradrag. Men seks av ti pensjonister skal få lavere skatt, lover Finansdepartementet.

De største endringene i avgifter neste år rammer snus, tobakk og alkohol. Snus skal få en realprisøkning på 10 prosent. For alkohol og tobakk øker avgiften med 5 prosent ut over prisstigningen.

Nye regler for gaver
Ordningen med fradragsrett for gaver til frivillige organisasjoner legges om. Den utvides ved at også gaver til organisasjoner i EØS-området blir fradragsberettiget. Samtidig innskrenkes ordningen ved at mindre tro- og livssynssamfunn uten nasjonalt omfang fjernes fra gavelisten. Dette har møtt motstand fordi det vil ramme blant annet lokale menigheter.

Grensen for å få fradrag for gaver til de godkjente organisasjonene er 12.000 kroner. Skattedirektoratet har en liste med 400 organisasjoner godkjent for skattefradrag.

Farlig svart arbeid
En regel om at privatpersoner kan gjøres ansvarlig for at snekkere, vaskehjelper og andre betaler skatten sin, trer i kraft fra nyttår.

Neste år risikerer en huseier å måtte betale skatt og moms hvis han har betalt en håndverker eller annen arbeidstaker mer enn 10.000 kroner kontant, og arbeidstakeren ikke har oppgitt inntekten. Huseieren kan bli straffet selv om han har fått kvittering.

Derfor er rådet fra Finansdepartementet: Betal over bank for å unngå ansvar. Regelen er innført for å forsøke å bekjempe svart arbeid.

Mekling for flere
Fra neste år kan flere straffesaker løses gjennom mekling i stedet for at gjerningspersonen blir trukket for retten, melder Justisdepartementet.

Dette gjelder blant annet mindre alvorlige voldssaker. Men for at saken skal kunne behandles i konfliktrådet, kreves samtykke fra offeret

Politimestrene får adgang til å delegere begrenset påtalekompetanse til lensmenn og politistasjonssjefer slik at disse skal kunne overføre visse saker til behandling i konfliktråd.

Hindre spekulasjon
Flere lovendringer som skal hindre spekulasjon med borettslagsboliger gjelder fra 1. januar.

Det blir nå et krav at fellesgjelden i nye borettslag maksimalt kan være 75 prosent av totalkostnadene. Det stilles også krav om at kjøper skal få skikkelig informasjon om totalpris og fellesgjeld i borettslaget. Spekulasjonskjøp skal hindres ved at det blir forbudt å kjøpe flere andeler i samme borettslag.

Reglene kommer etter at liberaliseringen av borettslagsloven for noen år siden førte til etablering av små borettslag med svært høy fellesgjeld. Flere slike borettslag har gått konkurs eller fått alvorlige økonomiske problemer. En del kjøpere har havnet i en gjeldsfelle.

Regjeringen forbyr også å skille ut tomten som et borettslag er bygget på for deretter å leie den ut til borettslaget. Dette er en metode som er brukt for å tjene dobbelt opp ved å etablere borettslag i gamle gårder. Tomten ble skilt ut, og beholdt av utbygger. Deretter ble gården gjort om til borettslag og leilighetene solgt til nye eiere som så måtte betale festeavgift som en del av felleskostnadene.