Siste rentemøte for Gjedrem

Sentralbanksjef Svein Gjedrem deltar på sitt siste rentemøte onsdag. Gjennom hans 12 år som sjef i Norges Bank har renten variert mellom 8 og 1,25 prosent. Nå er den 2 prosent, og ingen venter noen endring onsdag.

På det forrige rentemøtet, 27. oktober i år, la banken fram sin prognose for utviklingen framover. Den går ut på at styringsrenten blir stående stille fram til sommeren 2011. Det har ikke skjedd noe som endrer prognosene.

Gjedrem skal delta i møtet onsdag, men resultatet og bankens vurderinger blir presentert av visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Fra neste år går Gjedrem inn i en deltids professorstilling ved Norges Handelshøyskole.

Ros til Gjedrem
Da Svein Gjedrem tiltrådte som sentralbanksjef i januar 1999 skrev flere kommentatorer at han var mer kjent som fotballspiller for Viking enn som profilert økonom.

Etter fullført løp i form av to seksårs perioder har han markert seg som økonom, og får mye ros av andre økonomer som har fulgt ham gjennom årene.

– Det må være riktig å si at han har vært en veldig god sentralbanksjef for Norge. Han har vist seg å være sterk og initiativrik, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR Markets.

Han roser Gjedrem blant annet for grepene som ble foretatt da krisen rammet Norge høsten 2008.

Inflasjonsmålet
– Innføring av inflasjonsmålet er vel også langt på vei hans fortjeneste. Først tok han seg frihet innenfor rammen av det gamle pengepolitiske målet, og så brakte han politikken i samsvar med formalitetene ved å få inflasjonsmålet på plass, sier Dørum.

Professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole, Ola Honningdal Grytten deler de positive vurderingene av Gjedrem.

– Etter at inflasjonsmålet var innført i mars 2001 fulgte han det med skjønn. Han baserte seg ikke bare på inflasjonen, men også på andre faktorer. Han har gjort jobben med stor grad av åpenhet. Han har strømlinjeformet Norges Bank og gjort den mer effektiv. Han har også vist at han har veldig god kunnskap om makroøkonomi og ikke minst økonomisk historie. Han er en av de mest vellykkede sentralbanksjefer vi har hatt, sier Grytten.

– Fast holdning
Gjedrem har hatt en fast holdning til hvordan pengepolitikken skal drives. Før han overtok, var det et mer uklart mandat. I perioder var det politisk innblanding, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

– Han har vært en veldig bra sentralbanksjef. Det er ikke alltid jeg har vært helt enig med ham, men han har bidratt til å styrke Norges Banks rolle og greid å få ned inflasjonsforventningene, sier Juel.

Han legger til at han har vært kritisk til at Norges Bank ikke har lagt mer vekt på at lav rente over lang tid kan føre til boligboble. Også Dørum og Grytten mener renten har vært holdt for lav i perioder.

Lave renter
Da Gjedrem overtok som sjef i Norges Bank, var styringsrenten oppe i 8 prosent. Deretter ble renten satt ned til laveste nivå 1,75 prosent i mars 2004. Høsten 2008 var renten på vei oppover da oppgangen ble stoppet av finanskrisen. Gjennom en rekke rentesenkninger nådde den et bunnivå på 1,25 prosent i juni 2009.

– Gjedrem har gitt nordmenn rekordlave renter i historiske perspektiv. Men det er ikke hans fortjeneste, for rentene er rekordlave i de fleste toneangivende land rundt oss, sier Øysten Dørum

Han ser bort fra at det kan komme en renteheving med det første. DnB NOR Markets har tidligere sagt at de ikke venter mer enn en heving neste år, og det blir en kvart prosent opp til høsten.

Steinar Juel vil også bli overrasket hvis sentralbanken gjør noe med renten onsdag.

– Vi venter en første renteøkning i mai, og tror det blir to til i løpet av høsten 2011, sier sjeføkonomen i Nordea Markets.