Gratis heis fra Husbanken

Et borettslag i Trondheim kan få gratis heis fra Husbanken. Det er ikke hverdagskost. Borettslag som ønsker å bruke Husbankens lite kjente tilskudd erfarer ofte at det dekker for liten del av kostnadene.

Husbanken mener imidlertid at interessen for heis er lav i borettslag. I et konkret tilfelle forsøkte regionkontoret deres i Trondheim å gi bort en heis, men responsen uteble.

Asgeir Sandnes, teknisk sjef i Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB) deltok på et seminar i regi av Husbanken hvor dette ble kjent. Han fortalte om et borettslag på Kattem som tar i mot heisen når som helst. Styret i borettslaget har satt i gang et arbeid for å installere heis, men prosjektet er foreløpig nedstemt av generalforsamlingen fordi beboerne synes kostnadene blir for høye.

Krever handling

- Etter mitt syn er det nå på tide å gjøre ett seriøst forsøk på å komme forbi pratestadiet og over i konkret handling når det gjelder heis i borettslag. Derfor har vi fulgt opp Husbanken for å se om det er mulig å få til et demonstrasjonsprosjekt i dette konkrete tilfellet, sier Sandnes i TOBB.

Den tekniske sjefen i TOBB får støtte fra Bente Johansen, seniorrådgiver i NBBL.

- Vi trenger flere gode eksempler, men alle som jobber for å få til heis i borettslag er enige i at det alene ikke er nok. Det som ofte skjer er at generalforsamlingen nedstemmer styrets heisforslag fordi det blir for dyrt. For å kunne installere heis må et 2/3 flertallsvedtak til i generalforsamlingen, derfor er det så viktig med tilskudd til en såpass kostbar investering.

De totale omkostninger for å installere heis i borettslag varierer fra prosjekt til prosjekt, men et borettslag må regne med å bruke minst 1,5 millioner per heis.

Totalt 5 millioner i tilskudd

Husbanken deler ut 5 millioner til borettslag som søker om tilskuddsmidler for å installere heis. Tilskuddet kan dekke inntil halvparten av prosjekteringskostnadene og inntil halvparten av investeringskostnadene, men det sier seg selv at det ikke blir mange heiser av 5 millioner. I tillegg er disse midlene fordelt på Husbankens regionkontor rundt om i landet.

Tromsø Boligbyggelag (TBBL) kan for eksempel søke om tilskudd på totalt 200 000 kr fra Husbankens regionkontor i Hammerfest. Teknisk sjef i TBBL, Svein Erik Rollstad, forteller at boligbyggelaget alene har behov for ca 150 heiser til sine borettslag. Han er uenig i Husbankens påstand om at interessen for heis i borettslag er lav. Det er størrelsen og fordelingen av tilskuddet det må gjøres noe med.

- Skal vi få til installering av flere heiser så snakker vi om helt andre og langt høyere beløp enn den symbolske summen Husbanken tilbyr i dag. Våre borettslag vil gjerne ha heis, men så lenge kostnadene er så store i forhold til hva de kan få i støtte, er det per i dag uaktuelt, sier Rollstad.

NBBL vil øke tilskuddet

- Vi jobber for at tilskuddet skal økes, og det har vi gjort i flere år. Størrelsen på dagens tilskudd er kanskje nok til 4 heiser, sier Bente Johansen i NBBL. Uansett mener hun det er viktig å samle tilskuddsmidlene i en pott slik at det faktisk blir mulig å få dekket halvparten av kostnadene.

Hun legger til at flere heiser gir folk flest en enklere hverdag, men spesielt fører det til økt valgfrihet blant eldre. - En større andel eldre kan velge å bli boende trygt og godt hjemme, sammenlignet med hva de ellers kunne gjort hvis borettslaget ikke hadde hatt heis. Slik sparer også kommunen penger, understreker Bente Johansen i NBBL.