Restriksjoner på bilbruk

Det ventes at luftkvaliteten i mange norske byer kan bli dårligere frem mot helgen – og Samferdselsdepartementet åpner nå for drastiske restriksjoner for å begrense bilbruken i 12 norske byer. Kulde med lite vind fører til dårlig utlufting – og lokalt kan situasjonen mange steder bli svært vanskelig for astmatikere og andre som sliter med luftveisproblemer.

 

Mange målestasjoner som er satt opp langs veiene i byene, viser at grenseverdiene som er satt, ofte er langt overskredet. Selvsagt er det langt flere som kan parkere bilen hjemme, men vi forstår også dem som kvier seg for det så lenge kollektivsystemene er så sårbare. Spesielt togtrafikken er utsatt- og mange tusen reisende har nok en gang virkelig fått føle dette på kroppen når man må vente lenge på iskalde perronger under åpen himmel.

Veldig mange – ikke minst politikere – er plutselig blitt så bekymret for situasjonen både når det gjelder trafikk og strømpriser. Men vi bor i et vinterland – og alle oppegående mennesker vet at mange ti-års forsømmelser nettopp fra de samme politikerne er årsaken til problemene både på vei, bane og i ledningsnettet for strøm. Politikerne har ikke tatt inn over seg at det hvert eneste år blir flere mennesker som daglig må flytte på seg fra hjem til arbeid og så tilbake igjen. Det blir stadig flere boliger og bygg å varme opp – og når temperaturene begynner å bli så ekstremt lave som vi nå har opplevd – så må det selvsagt settes inn tiltak. Men de burde vært klarert lenge før krisen er her. Vi opplevde en iskald vinter i 2009/2010 og vi har på ny gått inn i en iskald vinter.

Når man følger fjernsynsdebatter om problemene som nå avdekkes, får vi faktisk frysninger på ryggen på grunn av uttalelsene fra handlingslammede politikere.

Følg utviklingen i luftkvaliteten her: www.luftkvalitet.info.