Forventer lavere prisstigning

Perducos forventningsundersøkelse for Norges Bank viser at økonomene og næringslivslederne forventer lavere prisstigning enn det de gjorde forrige kvartal.

På oppdrag fra Norges Bank gjennomfører Perduco hvert kvartal forventningsundersøkelser blant næringslivsledere, husholdninger, økonomieksperter og partene i arbeidslivet.

Økonomenes forventninger til prisstigningen i løpet av de neste 12 månedene sank fra 2,2 prosent i andre kvartal til 2,0 prosent i tredje kvartal 2010. Partene i arbeidslivet forventer i tredje kvartal 2010 en prisstigning i løpet av de neste 12 månedene på 2,2 prosent. Dette er uendret siden forrige kvartal. Næringslivslederne forventer en generell prisstigning om 12 måneder på 2,2 prosent. Dette er en nedgang på 0,2 prosentpoeng siden forrige kvartal. Husholdningene forventer at prisene skal stige med 2,9 prosent i løpet av det neste året. Dette er uendret fra forrige kvartal.

32 prosent av næringslivslederne oppgir i tredje kvartal 2010 at lønnsomheten i egen bedrift er forbedret i løpet av de siste 12 månedene, en oppgang på 1,0 prosentpoeng fra forrige kvartal. Færre næringslivsledere enn i forrige kvartal oppgir at lønnsomheten er svekket siste året. Lønnsomhetsindeksen (historisk) bedret seg i tredje kvartal, og steg fra minus 9,0 poeng til minus 4,9 poeng.

I tredje kvartal 2010 blir andelen næringslivsledere som oppgir å forvente bedre lønnsomhet mindre. 33,1 prosent av næringslivslederne forventer at lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre i de neste 12 månedene, mot 39,2 prosent i forrige kvartal. Samtidig synker andelen næringslivsledere som forventer svekket lønnsomhet i tiden fremover med nesten like mye. Dette gjør at lønnsomhetsindeksen (fremtidig) for de neste 12 månedene har sunket noe fra 16,8 poeng i andre kvartal til 15,8 poeng i tredje kvartal.