Birken-effekt for handelsnæringen

Mens resten av handels- og tjenestebransjen fortsatt sliter, blir 2010 et gullår for sportsbransjen.

Birken-elitens sporty livsstil med dertil dyrt og teknisk utstyr fører til at salget av sports- og fritidsutstyr går så det griner.

– Et skarpt fokus på helse fører til at sportsbransjen stjeler markedsandeler både fra sko- og klesbransjen, slik at vi får et nytt gullår for bransjen, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester, HSH.

Men veksten i de øvrige bransjene i handels- og tjenestesektoren etter finanskrisen har latt vente på seg. 44 prosent av bedriftene i sektoren er skuffet over resultatet så langt i år, viser HSHs ferske konjunkturbarometer.

– Bedre andre halvår
– Ved inngangen til året hadde mange ganske høye forventninger til 2010, men for mange har starten på året vært noe svakere enn ventet. Med fortsatt lav rente tror vi likevel på et bedre andre halvår, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

HSH gir de høye strømprisene i vinter mye av skylda, og mener at det har dempet folks handlelyst. Likevel tror de at den samlede omsetningsveksten i år vil nå 5 prosent.

– Vi mener den underliggende veksten er så sterk at prognosen vil stå seg på årsbasis, sier Haartveit.

Møbelopptur
Byggvarehandelen sliter fortsatt med å komme på offensiven etter finanskrisen, og fikk en svakere utvikling hittil i år enn forventet. Men også her tror prognosemakeren at det vil snu.

– Vi ser at igangsetting av både boliger og andre bygg øker. I proffmarkedet, der fallet var størst, ser vi også en klar bedring, sier Haartveit.

Etter 14 måneder med økonomisk nedgang fikk møbelbransjen en oppgang fra halvårsskiftet i fjor. Dagens omsetning ligger nå om lag på samme nivå som i 2007, året før finanskrisen slo inn over Norge.

Også skobransjen har slitt hittil i år, mens dagligvarebedriftene og kunnskapssektoren opplever en relativt god vekst.

Arbeidsmiljøloven
Regjeringen jobber med å revidere arbeidsmiljøloven. HSH håper på et mer fleksibelt regelverk som blant annet gjør det enklere med midlertidig ansatte.

– Vi ber ikke om subsidier og krisepakker til enkeltbransjer. Vi ber om gjennomgående mer fleksibilitet, sier Madsen.

Hun mener dagens arbeidsmiljølov har gått ut på dato, og vil at en justering av loven skal innebære mer fleksible arbeidstidsbestemmelser, sikre arbeidsgivers styringsrett og at virksomhetsoverdragelser kan gjøres uten medfølgende tariffavtale