Venter svak vekst i ledigheten

Nav venter 75.000 arbeidsledige i år og neste år. Det er 6.000 flere ledige enn i fjor og tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

– Vi venter at veksten i norsk økonomi vil ta seg svakt opp i 2010 og 2011. Vi vil likevel få en liten vekst i arbeidsledigheten i år, mens ledigheten vil falle noe utover i 2011, sier Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Situasjonen i Hellas har skapt stor usikkerhet rundt utviklingen i euroområdet, og dersom gjeldssituasjonen ikke blir løst, vil krisen kunne spre seg til andre euroland og også påvirke norsk eksportindustri.

– Dersom krisen i Hellas sprer seg til andre land i Europa, vil ledigheten i Norge bli høyere enn det vi har lagt til grunn i vår prognose, sier Saglie.

Med utsikter til fortsatt lav rente og en stabil arbeidsledighet, forventer Nav at aktiviteten innen bygg- og anleggsnæringen vil øke, og at ledigheten vil gå noe ned.

Det er imidlertid større usikkerhet i industrien.

– Vi venter at oljeinvesteringene vil holde seg stabile, samtidig som sterk vekst i land som Kina og India vil føre til fortsatt stor etterspørsel etter olje og metaller. Innen andre deler av industrien vil vi kunne oppleve fallende sysselsetting og økt arbeidsledighet, sier Saglie.