Kongelig gjensyn med domkirken

Kongefamilien var til stede da Oslo Domkirke igjen åpnet dørene til festgudstjeneste etter over tre år med oppussing.

 

Både kongen, dronningen, kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra deltok under gjenåpningen av domkirken i Oslo søndag, og det var en stolt domprost som endelig kunne ønske menigheten velkommen til festhøymesse. Olav Dag Hauge la ikke skjul på at kirken har vært dypt savnet.

– Vi gleder oss i dag. Takk til alle dem som har vært med på å gi oss kirken tilbake. Det er mye vi har savnet, blant annet orglene, vi har nesten glemt den fantastiske klangen, sa domprost Hauge til en fullsatt kirke.

For nye generasjoner

Også biskop Ole Christian Kvarme, som ledet høymessen søndag, var glad for å være tilbake.

– Endelig er vi igjen samlet i domkirken. I nesten fire år har det vært arbeidet for å gjenopprette skader og slitasje på grunnmur, tak og vegger. I dag gleder vi oss over en domkirke som er restaurert for nye generasjoner, sa Kvarme i sin preken.

Kirken har vært stengt for rehabilitering siden 2006, og det har skjedd mye både utvendig og innvendig.

Omfattende arbeid

Blant annet er det gjort omfattende arbeid på taket, som var så råttent at det var fare for at det ville falle sammen. Innvendig er vinduer, glassmalerier og inventar restaurert.

Arbeidet har foreløpig kostet 165 millioner kroner, og fortsatt gjenstår restaurering av takmaleriene.

– Som en hovedkirke i Norge er det helt avgjørende å ha et bygg som er trygt og som står, det holdt jo på å falle sammen. Samtidig er vi bevisst på at den store innsatsen som er lagt ned, forplikter. Vi ønsker å være en kirke for alle mennesker i Oslo og en viktig kirke for landet, sier sogneprest Elisabeth Thorsen, som også har savnet kirken.

– Jeg har savnet lyset, og orglene selvfølgelig. Det er en fargerik kirke og et godt rom å være i. Det var en helt spesiell følelse da jeg kom inn og hørte koret øve til dagens festgudstjeneste.

– Høyt under taket

For forfatter Edvard Hoem, som søndag fylte rollen som tekstleser, betyr kirken mye.

– Jeg synes åpningen var strålende. Oslo domkirke betyr mye for meg. Det er blitt det stedet jeg går og der jeg hører hjemme. Det er høyt under taket her, og det passer meg bra. Det er plass også for raringer som meg, sier Edvard Hoem til NTB.

I forbindelse med gjenåpningen av kirken står en rekke kulturarrangementer på programmet de kommende ukene. Blant annet blir det konserter med Domkirkens kor, som også var musikalske bidragsytere under søndagens høymesse. Også teaterforestillingen «Tro og tvil» med skuespillere fra Nationaltheatret skal settes opp i kirken. Det blir også orgelkonserter, omvisninger og Åpen kirke.