Åpner for lærlingtilbud på skolene

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er positiv til forslaget om å tilby yrkesfagelever uten lærlingplass et ekstra skoleår.

 

Det er et godt og interessant forslag, som jeg gjerne vil komme tilbake til. Det er også enkelte budsjettspørsmål knyttet til dette, sa Halvorsen i Stortingets spørretime onsdag.

Kunnskapsministeren ble utfordret av opposisjonen på tiltak mot frafall i videregående opplæring. Mangel på lærlingplasser er en av grunnene til at mange elever dropper ut, og Frps Bente Thorsen foreslo at skolene bør tilby elever uten lærlingplass et ekstra skoleår med praktisk rettet undervisning, gjerne i forbindelse med satsing på elevbedrifter.

Kunnskapsministeren åpner også for å lovfeste retten til lærlingplass. Hun sa i Stortinget onsdag at hun aktet å utfordre alle sine statsrådskolleger til å be ulike statlige virksomheter om å opprette nye lærlingplasser.

Høyres Elisabeth Aspaker er ikke imponert over svarene fra kunnskapsministeren.

– Jeg etterlyser tøffere grep allerede nå. Tiltak på lang sikt hjelper ikke dem som står uten en lærlingplass fra høsten av, sier hun.