C.F. Møller vant med Ahus

Akershus Universitetssykehus, tegnet av Arkitektfirma C. F. Møller Norge AS, har vunnet prisen for beste internasjonale prosjekt i Building Better Healthcare Awards.

Arkitektfirmaet C. F. Møller Norge AS ble etablert i Norge i 1995 , og er et selskap i det danske C.F. Møller Arkitekter.

The UK Building Better Healthcare Award for Best International Design utgis til et enestående prosjekt som bidrar til nytenkning og som er relevant for Storbritannias fremtidige kunnskap mht. leveranse av helsetjenester.

Det er lagt vekt på at Akershus Universitetssykehus i Oslo er et av Europas mest moderne sykehus, og at det ikke fremstår som en tradisjonell institusjonell bygning, men som et vennlig og uformelt sted med åpne og lettfattlige omgivelser rettet mot pasientene og deres pårørende.

Arkitektene har arbeidet bevisst for å integrere dagliglivet til pasientene og "verden utenfor". Målet er å gjøre innleggelse så trygg og nær pasientens normale liv som mulig. Til tross for størrelsen, danner de komplekse bygningsformene en forståelig helhet der det er lett å orientere seg og der pasientene får en følelse av å være ”hjemme” i sine avdelinger.

Den interne, åpne glassgaten, som tilbyr tjenester som frisør, prest, bibliotek, kafé og apotek, ligner et bymiljø og legger til rette for en normal hverdag. Glassgaten er fem etasjer høy, og den avsluttes med et glasstak. Dagslys spiller en viktig rolle i utviklingen av innbydende og sikre omgivelser i de ulike områdene, mens bruk av tre og andre kjente materialer bidrar til en atmosfære av trygghet og tilhørighet.

Akershus Universitetssykehus er også et svært bærekraftig prosjekt. Det benyttes lokale materialer og geotermisk energi som sørger for 85% av sykehusets oppvarming og mer enn 40% av det totale energiforbruket. Korte avstander mellom funksjoner, en klar organisering og utstrakt bruk av moderne teknologi – inkludert robotikk - frigjør personalet belastning og gir de mer tid til pasientene.

Arkitektfirma C. F. Møller ble ansvarlige arkitekter for prosjektet etter å ha vunnet 1. premie i en internasjonal konkurranse i 2000. Prosjektet ble fullført i henhold til tidsplan og innenfor budsjett, og innvielse fant sted i 2008 etter 4 års byggetid.

The Building Better Healthcare Awards har gjennom ti år hedret og feiret de beste eksempler i verden på arkitektur, design, anlegg og eiendomsforvaltning i helsesektoren. Prisen rettes mot nybygg, ombyggingsprosjekter og design med allsidige og utmerkede kvaliteter, og det æres prestasjoner av enkeltpersoner og team som arbeider enten i offentlig eller privat sektor.

I 2009 konkurrerte et rekordstort antall prosjekter. Hele 156 i forskjellige kategorier. I sluttfasen besøkte juryen, ledet av Susan Francis, Special Advisor for Health at the Commission for Architecture and the Built Environment (CABE), noen utvalgte prosjekter før den endelige vinneren ble kåret.