1 milliard i investeringsstøtte til vindkraft

Enova lyser ut ny søknadsrunde for investeringsstøtte til utbygging av vindkraft med søknadsfrist 29. januar 2010. Nye programkriterier åpner for støtte til mindre vindparker uten konsesjon.

Enova planlegger to søknadsrunder for vindkraft frem mot den forventede etableringen av et felles elsertifikatmarked med Sverige i 2012. Andre søknadsrunde planlegges høsten 2010, med vedtak tidlig i 2011.

Økonomisk ramme

I denne utlysningsrunden vil den økonomiske rammen være på om lag 1 milliard kroner. Hvor mye av rammen som vil bli benyttet, avhenger av rangeringen og størrelsen på prosjektene. Rammen tar utgangspunkt i Enovas budsjetter for 2010, samt fortsatt høy aktivitet på Enovas andre markedsområder som for eksempel varme, industri, bygg og teknologi. Økonomisk ramme for neste utlysning vil settes ut i fra at Enova har tilstrekkelig med midler til å nå sitt overordnede mål på 18 TWh innen 2011

- Dette er en betydelig satsing innenfor de rammene vi har til rådighet, og vi håper det kan bidra til en videreutvikling av vindkraftmarkedet de nærmeste to årene. Den viktigste utviklingen av markedet skjer imidlertid gjennom utbygging, og det er viktig at aktørene nå viser evne og vilje til gjennomføring. Vurdering av gjennomføringsevne vil bli tillagt større vekt i de kommende rundene, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Enkeltmøller uten konsesjon kan søke

- En vesentlig endring i programkriteriene er at mindre vindparker (enkeltmøller) som ikke er konsesjonspliktig nå kan søke om investeringsstøtte, sier områdeleder for vindprogrammet Espen Borgir Christophersen i Enova.