Mer til forsking

Regjeringa foreslår i statsbudsjettet for 2010 å auke kapitalen i fondet for forsking og nyskaping med 5 milliardar kroner.

Budsjettet er foreslått økt med 13 prosent til totalt 7.564 millioner kroner. Sammenlignet med 2005 er økningen på 60 prosent.

Satsingen på Innovasjon Norge blir oppjustert med 310 millioner kroner til 1.514 millioner kroner på kommende års budsjett. Også lånerammene for Innovasjon Norge skal økes.

Garantirammene for eksportindustrien videreføres i statsbudsjettet for 2010.

Rammene for Garanti-instituttet for eksportkreditt blir 110 milliarder kroner. I tillegg kommer 3,15 milliarder kroner øremerket den såkalte u-landsordningen.

Garantirammen for byggelån for skip er satt til 6,5 milliarder kroner. Regjeringen foreslår videre at det innføres en ny garantiordning for langsiktige avtaler for kraftintensiv industri med en ramme på 20 milliarder kroner.

Regjeringen vil øke innskuddskapitalen i SIVA med 200 millioner kroner. SIVA har som formål å få fart i næringsutviklingen i distriktene. Økningen skal øremerkes eiendomsvirksomheten.

I Nærings- og handelsdepartementets budsjett er det også foreslått å bevilge 100 millioner kroner til miljøteknologi for å stimulere til pilot- og demonstrasjonsprosjekter.