Flere snø- og jordskred i vente

Flere snø- og jordskred, mer steinsprang og økt fare for leirras, er hva vi har i vente de neste 50 årene. 48.000 eiendommer kan bli utsatt for snøskred eller steinsprang.

Ifølge forskningsprosjektet GeoExtreme vil klimaendringer med stigende temperatur og mer nedbør øke faren for alle typer skred i deler av Norge de neste 50 årene.

– Prognoser for klimautviklingen i Norge tyder på at antall dager med ekstrem nedbør vil øke med inntil 70 prosent. I tillegg vil intensiteten øke, sier skredforsker Kari Sletten ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til forskning.no

Forskerne har undersøkt sammenhengen mellom klima og skred, hvordan dette vil utvikle seg de neste 50 årene og hva skred og skredfare faktisk koster samfunnet.

Kartleggingen viser at 48.000 norske eiendommer til en verdi av 120 milliarder kroner kan bli utsatt for steinsprang eller snøskred. Mange boligområder er plassert slik at de ikke tilfredsstiller dagens sikkerhetskrav i forskriftene i plan- og bygningsloven.

Det kan ventes flere snøskred i indre deler av Sør-Norge, i Troms og i Finnmark.

Økningen av jord- og flomskred vil være sterkest langs kysten fra Nord-Norge til Trøndelag. Steinsprang vil forekomme oftere, spesielt langs kysten. Faren for leirskred vil særlig øke i Trøndelag og på Østlandet.