Industrien sliter

Industrien - og da eksportindustrien spesielt - sliter fortsatt tungt som følge av finanskrisen. Byggenæringen føler også den dramatiske nedgangen vi har opplevd i etterspørselen det siste året. Mange arbeidsplasser og mange bedrifter er tapt. Nå begynner de ulike tiltakene fra regjeringens side å virke, men vi tror at det er behov for nye støttetiltak utover høsten. BNL og NHO har kommet med en rekke konstruktive forslag - og vi tror regjeringen gjør klokt i å følge mange av de råd som er kommet.

Mange har pusset opp hus og hytter i løpet av sommeren - og mange byggevarehus melder om til dels bra salg. Men noe fart blir det ikke før det kommer skatteendringer som gjør at folk flest kan skrive en del av de utgiftene man har til nødvendig oppussing slik at man får skattefradrag. Vi snakker ikke om luksusforbruk, men om tilleggsisolering, utskifting av vinduer og dører for å nevne noe.

Det er greit å lage tiltak gjennom Enova-systemet, men dette kan fort bli byråkratisk - og mange statlige midler kan forsvinne til administrasjon. Gjøres dette på en enkel måte gjennom skattelikningen, kan man raskt frigjøre betydelige beløp til nødvendig opprusting av eiendomsmassen. Dette vil bety mye også når det gjelder energisparing.

Dette er forslag vi har kommet med før - og vi vil stadig ta dette opp inntil at vi får en slik ordning gjennom skattesystemet som vi etterlyser.