Nye byggeforskrifter på høring

Forslaget til endringer i byggeforskriftene til plan- og bygningslova ble sendt på høring onsdag.

Høringsfristen er 01.10.2009, og forskriftene skal gjelde fra 01.01.2010.

- Byggefeil gir store kostnader for samfunnet og for den enkelte. Nå blir det skjerping av reglene, mer uavhengig kontroll og mer tilsyn fra kommunene som og får mulighet for sanksjoner dersom noen bryter reglene, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Statsråden påpeker at de nye byggeforskriftene skal gi bedre kvalitet på byggene og medvirke til at folk kan kjenne seg trygge når de kjøper eller bygger bolig.
Noen viktige punkt i forskriftene:

Uavhengig kontroll
Reglene om kontroll blir skjerpet. Uavhengige foretak med sentral godkjenning skal kontrollere viktige og kritiske områder både i prosjekteringen og utføringen av bygginga.

Mer tilsyn
Kommunene sitt tilsyn i byggesaker skal styrkes. Det skal føres tilsyn i et omfang som gjør at man kan avdekka brudd på reglene.

Ferdigattest
Forbrukerene får styrka rettighetene når de bygger/kjøper ny bolig. Eier skal nå få skriftlig dokumentasjon på hva bygget er laget av, hva det tåler og at det er satt opp i samsvar med lover og forskrifter.

Overtredelsesgebyr
Kommunene får et nytt sanksjonsmiddel som kan benyttes overfor de som ikke følgjer gjeldende lover og regler. Kommunene kan pålegge overtredelsesgebyr på opp til 400.000 kroner.

Universell utforming
Personer med nedsatt funksjonsevne skal ikke stenges ute fra å delta i samfunnet på linje med alle andre. Derfor blir det strengare krav til utforming av boliger, bygninger, parker og uteområde.

Radon
Radon innebærer et alvorlig helseproblem i mange boliger. Kravene til sikring mot radon blir strammet inn slik at ingen boligrom skal utsettes for innsig av radon.

Høringsnotatene kan lastes ned her