LO-forbund varsler politisk streik

Olje- og energidepartementet foreslo fredag lovendringer som gir adgang til utleie av vannkraftproduksjon for perioder inntil 15 år. - Et slag i ansiktet på industriarbeiderne, sier Leif Sande i Industri Energi og varsler politisk streik over hele landet 12. juni.

I proposisjonen som fredag ble lagt fram for Stortinget skriver olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at utleie vil være et alternativ til salg og gi økt fleksibilitet for dagens eiere av egne kraftverk.
Sande sier at tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) så sent som i mars i fjor lovet en utleie på minst 30 år. Det var som et plaster på såret fordi industrien måtte akseptere at all industrikraft også skal hjemfalle til staten på et visst tidspunkt, ifølge Sande. Han mener en politisk streik nå ikke er til å unngå.
Slag i ansiktet
Sande kaller proposisjonen et nytt slag i ansiktet på industriarbeiderne som gjennom LO hadde krevd minst 30 års utleie til industrien, ikke 15 år som regjeringen nå går for.
- Våre fremste tillitsvalgte ved industristedene rundt i landet stiller nå spørsmålet om den rødgrønne regjeringen egentlig ønsker prosessindustri i Norge. De tillitsvalgte har krevd at forbundet gjennomfører en politisk streik for å markere misnøyen med regjeringens manglende vilje til å satse på norsk industri, sier Sande.
Han viser til at industriarbeiderne tidligere har demonstrert foran Stortinget og legger til: - Det er tydeligvis nødvendig å prøve sterkere lut. Derfor legger vi ned arbeidet i en politisk protest mot regjeringens manglende industripolitikk, sier lederen av LO-forbundet.
Industri Energi er et av LOs større forbund med 55.000 medlemmer i viktige deler av norsk eksportindustri.
Blør under krisen
Mens regjeringen bare vil ha utleie til industrien i 15 år eller mindre, krever industrien en periode på 30 år.
Riis-Johansen er opptatt av å ikke undergrave det bærende prinsipp om offentlig eierskap til vannkraftressursene og mener utleieordningen er med på å bedre industriens rammevilkår.
Sande hevder at industrien allerede har fått en svært krevende utfordring med det nye kraftregimet og understreker samtidig at det er de samme industriarbeiderne som nå blør under virkningene av finanskrisen.
- Det er svært skuffende at den rødgrønne regjeringen enda en gang overser industriens behov, men den 12. juni vil landets industriarbeidere sette saken på dagsorden, sier Sande