Prosjekter for milliarder i Trøndelag

På Byggebørsen som ble arrangert i Trondheim torsdag, ble det presentert prosjekter for mange titalls milliarder kroner de nærmeste årene. Mer enn 320 personer satt lydhøre i salen fra tidlig ettermiddag til langt over kl. 21 for å høre på presentasjonene.

Det er store prosjekter både i offentlig og privat regi. Det lanseres også mange nye boligprosjekter, og så snart boligmarkedet er friskmeldt, vil en rekke nye prosjekter også bli tatt frem fra ”kjøleskapet” til utbyggerne.

Selv om den store utbyggingen av sykehuset på St.Olav i Trondheim nå nærmer seg slutten er det mer enn nok av prosjekter å ta fatt på.

På bygg.no vil vi etter hvert presentere en del av de prosjekter som ble lagt frem på møtet.

Interessen for Byggebørsen 2009 i Trondheim som ble avviklet torsdag, var altså meget stor. Hele 320 mennesker var samlet i den store konferansesalen i nybygget til Rica Nidelven hotell.

Det meste av ledende folk fra byggenæringen i byen og det nærliggende distrikt var samlet.

Byggebørsen 2009 - Mulighetenes marked var den offensive tittelen for dagen. Arrangementet er et samarbeid mellom Næringsforeningen, Håndverkerforeningen og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA). Tidligere var dette delt i to arrangementer - Byggebørsen og Trøndersk bygge- og anleggsdag.

Det var Kjell Håvard Nilsen som åpnet dagen. Formålet med Byggebørsen er at det skal være et naturlig samlingssted og en markedsplass for hele bransjen. På denne dagen som skal være årlig, skal man også viseoppdateringer av aktivitetsnivået i bransjen og prosjekter som er på gang. I tillegget skal man ha attraktive foredragsholdere.

Mye godt kan komme ut av nedgangen

Som første foredragsholder stilte Konserndirektør Kurt Opseth fra BackeGruppen. Han kalte foredraget sitt "Endelig kom nedgangen - dette trengte vi". Opseth fortalte om organiseringen av BackeGruppen som er en samling av lokale, sterke entreprenørbedrifter.

Nå er det nok mange som vil følge godt med om at det snart blir en avlegger av BackeGruppen også i Trøndelag. Det er nok av beilere. Etableringen i Rogaland har vært overmåte vellykket i følge Opseth som ga en meget god innføring i hvorfor det gikk galt i byggenæringen. Det skyldes ikke finanskrisen. Nå mener han at byggenæringen igjen kommer i en lærekurve - og håpet er at man igjen kan bedre produktiviteten i næringen som har falt sterkt de siste årene. Til flere arbeidstakere vi har i denne bransjen - til mindre gjør vi. Det er et paradoks. Men dette stiller også et stort spørsmål til lederskapet i næringen.

Priset oss ut

I de siste årene har vi konkurrert på kapasitet - ikke på effektivitet. Det som har berget oss er at vi nå har fått bedre betalt - men problemet er at i mange sektorer har vi også priset oss ut av markedet. Det gjelder ikke minst på boligsiden.

Nå har vi i mange år sittet godt i sofaen. Nå må vi ut - nå må vi ta på oss joggeskoene igjen. Det blir tøft, men det er nødvendig. Men gjør man ting riktig nå - da kan man komme styrket ut av den nedgangen vi nå opplever. Entreprenørene er egentlig gode i motbakker. Vi har verktøykassen full for å møte utfordringene, fremholdt Opseth som også understreket at dette er en næring som har en enorm fleksibilitet i forhold til kostnader.

Mye ugress

En annen fordel med nedgangen er at mye av ugresset - de useriøse bedriftene - vil forsvinne. Det gråter vi ikke for, sa Opseth. Men det er fortatt for lett å bli entreprenør - så vi må følge med, sa han.

Nå går vi inni en konsolidering. Men kanskje trenger vi slike nedturer i denne bransjen. Hadde nedturene ikke kommet, ville vi blitt drept av overvekt - og all innovasjon ville stanse.

Knekk selvkostkoden

Det som nå er viktig er at enhver entreprenørbedrift virkelig knekker koden om hva som er egen selvkost. Til slutt poengterte Opseth hvor viktig det er å ta vare på talentene - og på den videre rekruttering. Ta inn læringer - ta inn nyutdannede - det har vi råd til, sa han. Han avsluttet om Byggekostprogrammet som kan bidra til å få næringen på fotene igjen.

Vi kommer med mer stoff fra Byggebørsen.