40 millioner regnskapspermer til ingen nytte

Ligningsmyndighetene har liten nytte av gamle regnskapstall: I bare én prosent av bedriftene blir det sjekket og funnet feil i regnskapsmateriale eldre enn fem år.

Men oppbevaringsplikten er ti år. Det innebærer at halvparten av næringslivets 80 millioner permer med regnskapsmateriale oppbevares til ingen nytte.

En ny undersøkelse for Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at ligningsmyndighetene bare i hver tiende bedrift sjekker bilag eldre enn fem år. Bare hos én av hundre avdekkes feil i så gammelt regnskapstall.

Liten eller ingen nytte
- Vi har lenge hevdet at det kan stilles spørsmål ved at bedrifter pålegges å oppbevare regnskap i hele ti år. De fleste bedrifter lever ikke så lenge engang, sier Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør i NHO.

Det samme mener NARF, som i brev fra Skattedirektoratet har fått bekreftet at det sjelden kontrolleres bilag eldre enn 5 år, men at de sakene der dette blir gjort er av alvorlig karakter.

- Det er grunn til å stille spørsmål ved om disse kontrollene medfører høyere skatteinndrivelse eller straff som forsvarer næringslivets samlede kostnader ved å oppbevare regnskapsmateriale i mer enn fem år, sier administrerende direktør Sandra Riise i NARF.

80 millioner regnskapspermer
Ifølge undersøkelsen fyller norske bedrifter i gjennomsnitt 21 permer med bilag og annet regnskapsmateriale i løpet av ett år. Med krav om oppbevaring i ti år, må næringslivet i Norge til enhver tid oppbevare 80 millioner regnskapspermer.

- Ni av ti bedrifter lagrer hele eller deler av regnskapsarkivet sitt på papir. Lagringsplass, flytting og sikker oppbevaring av et formidabelt bilagsberg utgjør en stor og unødvendig belastning for den enkelte bedrift og er bortkastet ressursbruk for samfunnet, sier Riise.

Færre kontrolleres
Samtidig viser undersøkelsen en viss nedgang i antall bokettersyn. I dag oppgir 47 prosent av norske bedrifter at regnskapet har blitt kontrollert de siste ti årene, mot 51 prosent i en tilsvarende undersøkelse for tre år siden. Ligningsmyndighetene finner feil i 14 prosent av tilfellene.

- Tendensen er færre kontroller, som blant annet skyldes en klarere fokusering fra myndighetenes side, med økt kontroll i enkelte næringer sammenlignet med for tre år siden, sier Harto.