Vi er mer visjonære enn vi tror

VVS-bransjen gjør mer enn å montere sanitærutstyr hos fru Hansen.

- Vår bransje sitter i en nøkkelrolle når det gjelder vannsikring og tilførsel av vår viktigste ressurs - vann, sier Tore Kristensen, daglig leder i Skarland Press.

- Utviklingen av kloakksystemer og vanntilførsel gjennom rør har betydd mer for menneskets helse enn utviklingen av det moderne helsevesenet. Med andre ord kan VVS-bransjen se seg selv i en mye større sammenheng enn at vi bare monterer en vask eller et toalett hos fru Hansen. VVS-bransjen har all mulig grunn til å se på seg selv som en viktig global "velgjører". Denne kunnskapen som mange i vår bransje ikke tenker på, eller vet om, kan gi VVS-bransjen et fortjent løft. Vi er mer visjonære enn vi selv tror, sier Kristensen.

Vannets historie
For å bli mer bevisst på VVS-bransjens rolle i samfunnet har Kristensen etablert en ny bransjekonferanse som setter søkelys på mer enn bare de tekniske aspektene ved VVS-bransjen. Konferansen vvs:visjon skal være et møteforum der bransjen blant annet kan diskutere næringens økonomiske vilkår, trender, utvikling, miljø og ikke minst samfunnsrolle.

- Med en annen holdning til hva vi egentlig driver med kan vi komme oss noen steg videre. Den imagen bransjen har i dag kan bli betydelig styrket gjennom å spre kunnskap om oss selv og vår viktige historie, tror Kristensen.

Konferansen arrangeres for første gang onsdag 29.oktober, i forbindelse med fagmessen VVS-dagene.

- I år har vi valgt å fokusere blant annet på vannets historie, sett i et VVS-perspektiv. I større byer ute i verden ser man nå at vann leveres i forskjellige kvaliteter. Et rør leverer drikkevann, et vaskevann og et tredje rør leverer hagevann. Kommer vi til å få slike tilstander også i Norge, og hva gjør vår bransje for å sikre kvaliteten på vannleveransene i Norge?

Til å snakke om dette har Kristensen invitert mannen bak den aktuelle TV-serien "En reise i vannets historie", Terje Tvedt, fra Universitetet i Bergen.

Tvedt har skrevet en rekke bøker utgitt internasjonalt og i Norge om vannets betydning for samfunns utvikling, bla. A History of Water og "En reise i vannets fremtid". Tvedt skrev manus og var programleder for de prisbelønte TV- dokumentarene "En reise i vannets historie" og "En reise i vannets fremtid".