Betongtavlen delt ut

Gyldendalhuset fikk Betongtavlen 2008. Tirsdag kveld ble hederbetgnelsen delt ut til prisvinnerne.

En lang rekke gjester var til stede under utdelingen, som selvsagt ble arrangert i Gyldendalhuset.

Gyldendalhuset er et unikt byggverk av den verdenskjente norske arkitekten Sverre Fehn. Han var selv til stede og mottok prisen under seremonien.

Gyldendalhuset er et eksempel på en svært omfattende ombygging av et bygningskompleks som strekker seg gjennom et helt kvartal - fra Universitetsgaten til Sehesteds plass,og fremstår i dag som en arkitektonisk perle.

Innvendige arealer er behandlet som ett stort, åpent rom hvor arbeidsplassene framstår som gallerier rundt et overlyst fellesrom som omfatter alle etasjer fra inngangsnivået. I det store midtrommet er kopien av fasaden til det opprinnelige Forlagshuset i København satt inn. Den fungerer både som en åpen møteplattform i første etasje og som styre/møterom på det øvre, lukkede planet.
Betongmaterialet er brukt på en svært bevisst måte for å understreke helheten og sammenhengen i rommet og samler visuelt alle ulike deler av virksomheten i et stort, felles arbeidsrom. De lyse eikegulvene er også en sammenbindende faktor i alle etasjer og gir en varm kontrast til betongflatene. En assosiasjon til Aaltos akademiske bokhandel i Helsinki er lett å se, men her gitt en annen materialbruk.

Betongoverflater kan variere fra det skinnende hvite og blanke til det rufsete, sterkt skjoldete og porete. Det er likevel mange måter å sikre seg at resultatet blir bra.