Frogner hovedgård restaureres

Statsbygg er i gang med restaureringen av Frogner hovedgård i Skien. Planen er å tilbakeføre hovedbyggets fasader til 1840.

Eiendommen som Statsbygg overtok i 2004 i forbindelse med barnevernsreformen, består av hovedbygg fra 1825-1840, to fløybygninger og en stor låve, skriver Statbsygg på sine nettsider.

I tillegg er det et mindre verkstedsbygg fra ca. 1950 og et eget frittliggende hus for mannsaktiviteter: billiard, konjakk og sigarer. I restene av den omkringliggende hagen er det enkelte trær som kan være opptil 200 år gamle.

I dag er hovedbygget udisponert, mens fløybygningene er leid ut til Mental helse og barnevernets administrasjon. Eiendommen er å anse som fredet.

Tilbakeføring til 1840
Planen er å tilbakeføre hovedbyggets fasader til 1840. Det gjelder dekor og maling. NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) er engasjert og har gjennomført prøvetaking og analyser av utvendig maling.

Taket på hovedbygget er lagt om. Fløybygningene skal males utvendig og tilpasses innvendig etter brukers behov. Verkstedbygget er allerede totalrenovert og ombygget. Det er utleid til Mental helse.

I parken ble enkelte gamle trær som kunne være en fare for omgivelsene fjernet. Statsbygg vurderer en reetablering av gamle grusganger.

Historien bak Frogner hovedgård
Frogner hovedgård er bygget som et landsted med italienske villaer fra renessansen som forbilde. Hovedbygningen har form og stil som understreker dette formålet. 1.etasje, oppført 1825-30, danner sammen med den påbygde 2. etasjen fra 1840 et meget vellykket hele. Den har midtparti med søyler som en klassisk villa, og typiske nyrenessansedetaljer som lysmalte hjørnekvadre. Det skal se ut som en murbygning, men bygningen på Frogner er bygget i tre.

Frogner hovedgård ble senere tatt i bruk som permanent bolig, og i 1850-årene ble det anlagt en engelsk landskapshage. Kommunen kjøpte gården i 1914 og benyttet den til småbruks- og husmorskole. Siden brukte barnevernet bygningene, og Statsbygg overtok Frogner da barnevernsinstitusjonene gikk over i statlig eie. Stompafilmene ble spilt inn her; Langåsen pensjonat er i virkeligheten Frogner hovedgård.