Omsetningen øker på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag med en oppgang på 0,09 prosent etter en dag med sterkt sprikende signaler om den økonomiske utvikling i Norge og resten av verden.

Det mest oppmuntrende er at den jevne oppgangen etter påske faller sammen med en økning i omsetningen. Torsdag ble det omsatt aksjer og verdipapirer for 12,4 milliarder kroner.

Når omsetningen øker samtidig som hovedindeksen stiger jevnt, men forsiktig, er det et tegn på at investorene igjen begynner å interessere seg for aksjer.
Selv om andre plasseringer er vesentlig tryggere i øyeblikket, vet alle at mulighetene for skikkelige gevinster ligger i aksjemarkedet.

Dette året har handelen også vært preget av de mange små investorene som via nettet velger seg enkeltaksjer og satser på ekstremt kortsiktige gevinster. Det kan gi mange underlige utslag. I flere uker har for eksempel Tandberg Data var omsatt til kurser som alle visste lå mange hundre prosent for høyt. Torsdag var den omvendte splinten endelig gjennomført, hundre aksjer ble til en og sluttnoteringen viste endelige noe nær en reell verdi på aksjen.

Tandberg Data sluttet på kr. 2,20 for en ny aksje bygget på 100 gamle. Det var en oppgang på 10 prosent i forhold til emisjonskurs.

Uken har ellers vært preget av en utrolig oppgang for oljemyggen Questerre som nå ligger 400 prosent høyere enn før påske. Grunnlaget for veksten er meldinger om et gassfunn i Canada.

Omsetningen er meget høy og storkjøper er Pareto.

Av de mer tunge og seriøse selskapene har Yara stått i en særstilling etter påske. I løpet av siste uke har Yara steget med nærmere 20 prosent og torsdagens notering på 337 kroner er all time high for aksjen.