Unngår trolig storstreik

Tyskland unngår trolig storkonflikt i landets offentlige sektor. Etter intense forhandlinger er arbeidsgiverne og de ansattes organisasjoner blitt enige om et forslag til lønnsoppgjør.

Forslaget til nye avtaler for rundt to millioner offentlig ansatte gir lønnsøkninger på i gjennomsnitt 3,1 prosent, opplyste talsmenn for partene mandag. Det må fortsatt formelt godkjennes av partene, men et brudd betraktes ifølge nyhetsbyrået DPA som usannsynlig.

- Alle berørte parter har vært nødt til å sluke noen kameler, sa det store fagforbundet Ver.dis sjef Fransk Bsirske ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegels nettsider mandag morgen. Da hadde partene forhandlet intensivt i to døgn.

Disse forhandlingene ble betraktet som aller siste mulighet til å avverge en landsdekkende streik i Tyskland. Frontene mellom arbeidsgivere og arbeidstakere skal ha vært uvanlig steile.

De ansattes organisasjoner forlangte etter flere nulloppgjør en merkbar bedring av reallønnen for sine medlemmer. Arbeidsgiverne, med innenriksminister Wolfgang Schäuble i spissen, hadde på sin side krevd en forlengelse av arbeidstiden.