Vil forske på Norges tilpasning til klimaendringer

En rekke forskningsinstitusjoner har meldt sin interesse for å forske på effekter av ventede klimaendringer, og hvordan Norge kan tilpasse seg disse endringene.

 

«Klimaendringene og tilpasningen til dem er en stor samfunnsutfordring med mange usikkerheter og store kostnader», skriver de tverrfaglige sammenslutningene CIENS-samarbeidet i Oslo og Bjerknessamarbeidet i Bergen i et felles notat til Miljøverndepartementet. De fremmer samtidig forslag om et langsiktig nasjonalt forskningsprosjekt om disse temaene.

Notatet er svar på et brev fra Miljødepartementet i slutten av november om «Tilpasning til klimaendringer - forskningens betydning og rolle». Departementet spurte blant annet om hva eksisterende kunnskap om klimaendringene kan fortelle oss om Norges evne til klimatilpasning.
Et annet spørsmål gjelder hvilken rolle forskningsinstitusjonene kan spille i arbeidet med å styrke tilpasningsevnen i Norge.

- Mangler mye kunnskap
«Vi mangler i dag mye kunnskap om så vel omfanget som konsekvenser av klimaendringer, og spesielt på regionalt/lokalt nivå», skriver rektor Torbjørn Digernes i svaret fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Han skriver videre at samfunnets beredskap - og tilpasningen til slike endringer - derfor i stor grad må «basere seg på scenarier med mange ukjente faktorer».

Digernes påpeker at forskningsmiljøene i Trondheim - ved NTNU og SINTEF - allerede har en omfattende utdannings- og forskningsvirksomhet som er relevant for tilpasning til klimaendringer.

«Vi ser fram til en dialog med myndighetene om hvordan NTNU kan bidra til både å forebygge negative klimaendringer og tilpasse samfunnet til de endringene som utvilsomt kommer», skriver han.

Nasjonalt prosjekt
CIENS-samarbeidet i Oslo omfatter CICERO (Senter for klimaforskning), Universitetet i Oslo, Meteorologisk institutt og fem andre forskningsinstitutter. Bjerknessamarbeidet omfatter Havforskningsinstituttet, Nansensenteret og Universitetet i Bergen.

Sammen foreslår de to sammenslutningene at det gjøres en nasjonal vurdering av klimaendringenes virkninger og Norges tilpasningsevne. De foreslår også «et langsiktig, koordinert nasjonalt prosjekt».

«Prosjektet skal utvikle forslag til gode tilpasningsstrategier og praktiske tiltak. Som basis for dette er det behov for en nasjonal klimamodelleringsressurs», heter det i forslaget.