Bredere kraftgater

Så opplever vi det igjen. Store snømengder og vind kutter strømmen. Ofte skyldes det trefall over linjene. Etter vårt syn finnes det bare en løsning mot slikt - bredere kraftgater. Selvsagt kan det skje at tre simpelthen brekkes av og føres med vinden mot linjene, og at det kan forårsake kortslutning og ledningsbrudd. Men i de fleste tilfellene skyldes slike strømbrudd trefall direkte over linjene.

Dette gjentar seg hver eneste vinter - og ofte flere ganger om vinteren. For strømkundene er dette selvsagt svært belastende. Mye mat og utstyr kan bli ødelagt. Samfunnsøkonomisk må dette også være helt bak mål. Vi tenker også på de prøvelser mannskapene må utsettes for. De må ut i all lags vær. Ofte med snø opp til magen der de etter beste evne prøver å få reparert linjene slik at strømmen igjen kan koples til. Dyrt må slike operasjoner være. Ofte skjer det i helger. Slike operasjoner er ikke ikke uten fare for mannskapene.

Det må da være bedre og langt rimeligere å rydde bredere kraftgater når det er bart. NVE og de berørte kraftselskap må ta en ny runde. Det vi nå opplever bl a på Sørlandet er for dumt. Få frem med motorsaga og rydd unna langs linjene.

Ellers syntes vi ay informasjonssjefen til Agder Energi hadde et fantastisk svar da han svarte TV-reporteren som spurte om ikke kraftgatene var for smale -

"- Nei, kraftgatene er ikke for smale, men noen trær som står utenfor kraftgatene er for høye, slik at de likevel faller over linjene...."

Vårt råd er da at man enten hugger disse trærne eller gjør kraftgatene videre. Da har man etter vårt syn sikret seg.